Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε funds διεκδικούν τα δάνεια της Alpha Bank

Μεταξύ των ενδιαφερομένων, Hoist και B2 Kapital, που βρίσκονται στην τελική φάση για την εξαγορά NPLs ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ετοιμάζει την πώληση και νέου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις.

Πέντε funds διεκδικούν τα δάνεια της Alpha Bank

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Alpha Bank με τα πέντε ξένα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση της διαδικασίας για την πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων, καταναλωτικών και μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και το οποίο φέρει την επωνυμία «Venus».

Τα ξένα εξειδικευμένα κεφάλαια Hoist και η θυγατρική B2 Kapital του νορβηγικού ομίλου B2Holding συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην τελική short list με τους επικρατέστερους αγοραστές.

Η πώληση του πακέτου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 15νθήμερου και αφορά 240.000 δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από 5 έως και 7 έτη. Τον ρόλο του συμβούλου για λογαριασμό της Αlpha Βank έχει αναλάβει -για το συγκεκριμένο project- η KPMG Λονδίνου.

Τον Δεκέμβριο η τράπεζα έστειλε επιστολές στους δανειολήπτες των εν λόγω δανείων, δίνοντάς τους την τελευταία δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή με κούρεμα έως και 90%. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο κομμάτι των καταναλωτικών πρόκειται για δάνεια μικρού ύψους έως 10.000 ευρώ ενώ περιλαμβάνονται και οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών. Η τράπεζα έχει ήδη διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του «Venus» -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άνω του 1,5 δισ. ευρώ- ενώ οι προβλέψεις που έχει σχηματίσει αγγίζουν το 100%.

Και νέο πακέτο

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει την επιλογή και ενός ακόμη πακέτου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις. Πηγή με γνώση του θέματος επισημαίνει πως πρόκειται για δάνεια προς μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση κ.ά. και τα ενέχυρα είναι ως επί το πλείστον εμπορικά ακίνητα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ. Η πώλησή του εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η αισιοδοξία

Στο μεταξύ η διοίκηση της τράπεζας εκφράζει την αισιοδοξία της για την έκβαση των stress tests καθώς εκτιμά ότι στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες. Βέβαια, όλα θα κριθούν τον επόμενο μήνα, όταν και θα αποστείλει τα στοιχεία στις εποπτικές αρχές. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η τράπεζα διαθέτει ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες και φαίνεται πως απολαμβάνει τη στήριξη των επενδυτών, πόσω μάλλον μετά την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα στα τεστ αντοχής του 2015 κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες με ίδια μέσα, χωρίς να χρειασθεί κρατική στήριξη (σ.σ. όπως αντίστοιχα και η Eurobank).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v