Παναγιωτάκης: Οι προκλήσεις για τη ΔΕΗ

Ο πρόεδρος της εταιρίας, με ομιλία του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, προέτρεψε τους εργαζόμενους και τα στελέχη να μετατρέψουν σε ευκαιρία την πώληση των μονάδων. Το μήνυμα Παναγιωτάκη στη ΓΕΝΟΠ.

Παναγιωτάκης: Οι προκλήσεις για τη ΔΕΗ

Με ρεαλισμό αλλά και με αιχμές για τον ρόλο που καλείται να παίξει η ΔΕΗ στο νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε χθες ο πρόεδρος της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην εκδήλωση -η οποία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους-, ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να προέτρεψε τα στελέχη και τους εργαζόμενους ώστε να δουν ως πρόκληση την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης: «Πρόκειται για απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που μας επιβλήθηκε, αλλά μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία», είπε σύμφωνα με πληροφορίες, για να προσθέσει ότι «θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του διαχωρισμού».

Κατά τον ίδιο, το μερίδιο που θα χάσει η εταιρία μπορεί να το ανακτήσει από άλλες δραστηριότητες, τις οποίες η διοίκηση σχεδιάζει και υλοποιεί. Επανέλαβε πως η επιχείρηση μπορεί να εισπράξει ικανοποιητικό και εύλογο τίμημα από την πώληση των μονάδων.

Από την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη δεν έλειψαν και οι επισημάνσεις στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρία, αλλά και των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων που έχει μπροστά της. Σημειώνεται πως το πρώτο τετράμηνο του 2019 θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ και το κοινοπρακτικό δάνειο των τραπεζών, 1,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος, όπως αναφέρουν πηγές, είπε σε σχέση με τον δανεισμό ότι ξεκίνησαν οι ενέργειες από τώρα, σημειώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των 150 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους, ενώ για το δάνειο έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότησή του.

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, λένε οι πληροφορίες, υπογράμμισε πως «θα είμαστε πιο δραστήριοι...». Κάποιοι ερμήνευσαν αυτή την αναφορά του ως δείγμα αποφασιστικότητας απέναντι σε κακοπληρωτές, δηλαδή τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Οι αιχμές

Ο πρόεδρος της εταιρείας άφησε αιχμές και για τις παρατηρήσεις των θεσμών ως προς την τιμολογιακή πολιτική της δεσπόζουσας εταιρίας, που σύμφωνα με αυτούς οδηγούν σε περιορισμό του ανταγωνισμού: «Είναι αδιανόητο να ενοχοποιείται η έκπτωση συνέπειας 15%. Ανακουφίστηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας με αυτό το μέτρο. Τι θα έπρεπε να κάνουμε να είναι πιο ψηλά οι τιμές...;» καυτηρίασε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και για το θέμα της χρέωσης προμηθευτή που εφαρμόστηκε υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, με το μεγαλύτερο μέρος να επιβαρύνεται η δημόσια επιχείρηση λόγω του υψηλού μεριδίου στη λιανική: «Είναι αδιανόητο να ενοχοποείται η μη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές...»

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της εταιρίας επανέφερε και το θέμα του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους - ΔEH. Φέρεται να ζήτησε μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία στις προσλήψεις και τις αμοιβές.

Μήνυμα έστειλε στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζοντας στο θέμα των εργασιακών σχέσεων την παράμετρο της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και στελεχών. Επιδίωξε δε, να καθησυχάσει την Ομοσπονδία, σημειώνοντας πως «η διοίκηση θέλει τη συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και πρέπει να επιτευχθεί. Η διοίκηση δεν θα μειώσει τους μισθούς», κατέληξε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση για τους οκταμηνίτες εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v