Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Plan B» για Εθνική Ασφαλιστική εξετάζουν οι σύμβουλοι

Οι σύμβουλοι για την πώληση του 75% ξεκίνησαν στο παρασκήνιο επαφές με επενδυτές. Ο ρόλος της Εxin και το ζήτημα της εξεύρεσης partner με υγιή κεφαλαιακή θέση. Γιατί δεν ανησυχεί η ΕΤΕ για τα stress tests.

«Plan B» για Εθνική Ασφαλιστική εξετάζουν οι σύμβουλοι

Σε ανοικτή γραμμή με υποψήφιους επενδυτές -πέραν της Exin- βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου στο εγχείρημα πώλησης του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι σύμβουλοι έχουν, με βάση τις ίδιες πηγές, ξεκινήσει τις επαφές με τους εν δυνάμει υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ αυτών και όσες ξένες εταιρείες έφθασαν στο τελικό στάδιο διεκδίκησης πριν ένα χρόνο, αλλά και με «νέους» ενδιαφερόμενους.

Κι ενώ στο παρασκήνιο φουντώνουν οι επαφές προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η δέσμευση της Εθνικής, πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν ότι «το θέμα παραμένει ανοικτό για την Exin, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει ισχυρούς partners με υγιή κεφαλαιακή θέση. Εάν φέρει πλάνο και νέο εταίρο, η πώληση παραμένει ζωντανή». Ωστόσο, η πώληση του 75% της εταιρείας πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς η διοίκηση της Εθνικής έχει δεσμευθεί στην DG Comp, στο capital plan που υπέβαλε μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Οπλο τα μεγέθη

Με δεδομένο ότι τα stress tests βρίσκονται στην τελική ευθεία και ήδη τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα ξεκινήσει την αποστολή στοιχείων προς τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, πηγές επισημαίνουν ότι «η καθυστέρηση στο deal δεν θα φέρει τα πάνω-κάτω όσον αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική. Δεν υπάρχει χρονική πίεση από τα stress tests». Κι αυτό σύμφωνα με το επιχείρημα ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρα και τα οικονομικά μεγέθη της για την οικονομική χρήση του 2017 είναι καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση με τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, προσφέροντας τίμημα στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ, όταν το τίμημα της κοινοπραξίας Exin-Calamos ήταν 718 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις συνεχίζονται, στο προσκήνιο η Εθνική Τράπεζα με βάση τη συμφωνία με την Exin πρέπει να περιμένει μέχρι τις 28 Μαρτίου, όταν και λήγει η προθεσμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v