Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Η στρατηγική για το φυσικό αέριο

Στην απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής κινείται η ΔΕΠΑ, με ταυτόχρονη αποχώρηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. «Αγκάθι» το τίμημα πώλησης της Shell. Ανοικτά όλα τα σενάρια για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης.

ΔΕΠΑ: Η στρατηγική για το φυσικό αέριο

Επιμένει η ΔΕΠΑ στην εξ ολοκλήρου απόκτηση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και Διανομής (ΕΔΑ) Αττικής, με εξαγορά του μεριδίου της Shell.

Με αυτή τη στρατηγική κινείται πλέον η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, όπως φάνηκε και από την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη στο συνέδριο Athens Energy Forum. Όπως είπε χθες, η εταιρία θα μπει στη λιανική αγορά με κύρια επιλογή την πλήρη απόκτηση της ΕΠΑ Αττικής. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί εντός του έτους.

Πηγές της διοίκησης σημειώνουν ότι η ΔΕΠΑ, που έχει το 51% της ΕΠΑ Αττικής, έχει αναθέσει στις Rothchild και Alpha την αποτίμηση, ενώ η Shell, με μερίδιο 49% και το μάνατζμεντ, χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό τη Lazard. Μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα και με το μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του δούναι και λαβείν.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας πουλώντας το μερίδιό της 51% στην ιταλική Eni, η οποία θέλει να αποκτήσει ολόκληρη την εταιρία. Κάτι άλλωστε που το δείχνει η νέα ονομασία «ΖeniΘ».

Βέβαια, όλα εξαρτώνται και από τη συμφωνία για το ύψος του τιμήματος που θα ζητήσει η Shell. Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ έχει διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ ενώ έσοδα θα εισπράξει και από την πώληση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Σε περίπτωση που δεν περπατήσει μια συμφωνία, τότε ίσως να αναζητηθεί η λύση της εισόδου κι άλλου παίκτη. Διαδικασία βέβαια που θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο.

Το πάλαι ποτέ ισχυρό κρατικό μονοπώλιο, που αναζητά νέο ρόλο μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, όπως κινείται με την ΕΠΑ Αττικής θα πράξει το ίδιο και με την ΕΔΑ Αττικής, καθώς η Shell αποχωρεί και από αυτή τη δραστηριότητα.

Εντός του 2018, θα τρέξουν και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ για το 65% των μετοχών της. Στελέχη της διοίκησης της εταιρίας τονίζουν ότι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια. Τέτοια είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο ή στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα κάνει η εταιρία στις θυγατρικές της ΕΠΑ, όπως άλλωστε ορίζει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v