Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για νέα εξαγορά πηγαίνει η Profile

Καρπούς αποδίδει η ολοένα πιο έντονη διεθνοποίηση των εργασιών. Στο +25% τα έσοδα του 2017, με θετικότερες προσδοκίες για φέτος. Αυξημένος 63% ο τζίρος εξωτερικού. Στα σκαριά μια ακόμη εξαγορά.

Για νέα εξαγορά πηγαίνει η Profile

Αποδίδει καρπούς η πολιτική διεθνοποίησης των εργασιών της Profile, καθώς αυξάνει συνεχώς το ανά τον κόσμο πελατολόγιό της, δημιουργεί θετικές ταμειακές ροές που χρηματοδοτούν με άνεση τις επενδύσεις της και διευρύνει συνεχώς το προσφερόμενο προϊοντικό της μίγμα.

«Διαθέτουμε ήδη έξι θυγατρικές στο εξωτερικό, έχουμε πάνω από 250 τράπεζες ως πελάτες σε 35 χώρες και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα εξαγορών που ξεκίνησε πέρυσι. Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αναμένουμε μια ακόμη εξαγορά μεγαλύτερου μεγέθους από την προηγούμενη (της γαλλικής Login).

Τα διαθέσιμα της εταιρείας (θετικό καθαρό ταμείο) και η δυνατότητα δανεισμού της είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, συμπληρώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελούν επιχειρήσεις από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και δεύτερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Αναπτύσσοντας τη στρατηγική των εξαγορών, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ρrofile κ. Θεόδωρος Κρίντας αναφέρθηκε στο περυσινό παράδειγμα της απόκτησης της γαλλικής Login, μέσω της οποίας η ελληνική εταιρεία:

α) Αναβάθμισε την προϊοντική της γκάμα στον τομέα του treasury λογισμικού, όπου και εξειδικεύεται η γαλλική εταιρεία.

β) Οι πωλήσεις της Login θα αποτελέσουν περίπου το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της Ρrofile μέσα στο 2018 (σ’ αυτές αποδίδεται η μισή αύξηση πωλήσεων του 2017).

γ) Δημιουργούνται συνέργειες μέσα από τη δυνατότητα σταυροειδών πωλήσεων (cross selling).

δ) Η εισηγμένη απέκτησε μια σημαντική βάση στη Γαλλία, μέσω της οποίας θα διευκολυνθεί η ανάληψη και νέων εργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ρrofile αναφέρθηκε επίσης και στις ανοδικές προοπτικές που υπάρχουν: «Δραστηριοποιούμαστε σε μια πολύ μεγάλη παγκόσμια αγορά, που φέτος θα κυμανθεί γύρω στα 420 δισ. ευρώ και η οποία αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον: αφενός, γιατί οι παραδοσιακοί τραπεζικοί παίκτες ενισχύσουν τα συστήματά τους και αφετέρου, γιατί αναπτύσσονται και νέοι παίκτες που διεκδικούν μερίδια. Έχουμε ήδη αναλάβει και υλοποιήσει πρωτοποριακά έργα, διαθέτοντας πολύ καλές συστάσεις από τους ίδιους τους πελάτες μας».

Ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της εισηγμένης κ. Ευάγγελος Αγγελίδης αναφέρθηκε στον κατά 25% αυξημένο κύκλο εργασιών της Ρrofile μέσα στο 2017 (11,5 εκατ. έναντι 9,3 εκατ. το 2016), το 63% του οποίου προέρχεται από το εξωτερικό, το 73% από επαναλαμβανόμενες εργασίες και το 90% από προϊόντα της ίδιας της εταιρείας. Ειδικότερα από τις εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκές χώρες προήλθε το 44% του συνολικού κύκλου εργασιών, από τη Μέση Ανατολή το 13% και από την Αμερική το 6%. 

«Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια απρόσμενη εξέλιξη, μια αύξηση των εσόδων μας κατά περίπου 30% μέσα στο 2018 θα μπορούσε να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρrofile κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε:

• Σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων ετών (ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης και ρευστότητας), η Ρrofile φέτος θα προχωρήσει σε χρηματική διανομή (μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου) προς τους μετόχους της.

• Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα μπορούσαν να διατεθούν είτε ως αντάλλαγμα για εξαγορά εταιρείας, είτε στο προσωπικό.

• Η ζήτηση στην ελληνική αγορά θα ανακάμψει, στον βαθμό τουλάχιστον που συνεχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε μάλιστα, στην περίπτωση της Credicom, στην επικείμενη πώληση της IBG, αλλά και σε άλλες εργασίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μελλοντικά όπως από νέου τύπου τράπεζες (challenger banks) ή από την ανάπτυξη της δραστηριότητας του peer to peer lending (η Ρrofile έχει υλοποιήσει τέτοιες εφαρμογές στο εξωτερικό).

• Πολιτική της εταιρείας είναι να επενδύει το 15%-20% των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη, ενδυναμώνοντας παράλληλα το εμπορικό της σκέλος και προχωρώντας σε εξαγορές, προκειμένου να επιτευχθούν ταχύτερα οι αναπτυξιακοί στόχοι.

• Διεθνώς, οι μετοχές του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύονται με πολύ πιο απαιτητικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε σύγκριση με την Ρrofile, σε επίπεδα έως και 20 φορές το EBITDA. 

• Σήμερα, περίπου το 55% της εταιρείας ελέγχεται από τον βασικό μέτοχο, το 10% από στελέχη-συνεργάτες της και το υπόλοιπο 35% αποτελεί ελεύθερη διασπορά (free float).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v