Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο λιανικό concept και αγορές για τον όμιλο Φουρλή

Τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του θέτει ο όμιλος, προσβλέποντας σε επέκταση συνεργασιών αλλά και προσθήκη νέων. Η αργή επάνοδος της ελληνικής αγοράς και το εξωτερικό που υπεραποδίδει. Πρόταση για διανομή 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017.

Νέο λιανικό concept και αγορές για τον όμιλο Φουρλή

«Κουρασμένη» από την απόδοση της ελληνικής αγοράς αλλά έτοιμη να επεκταθεί γεωγραφικά και επιχειρησιακά εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης παρουσίασης των αποτελεσμάτων 2017 του ομίλου προς τους αναλυτές στην ΕΘΕ.

Ο CEO του ομίλου Απ. Πεταλάς επισήμανε πως αν και η βελτίωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ήταν συνεπής ανά τρίμηνο του 2017 και διατηρείται και στο α' τρίμηνο του 2018, εν τούτοις «δεν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της εγχώριας αγοράς», ιδίως όταν οι δραστηριότητες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Τουρκία αναπτύσσονται διαρκώς. Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου Γ. Αλεβίζο, σήμερα το 62% του κύκλου εργασιών πραγματοποιείται στην Ελλάδα και το 38% διεθνώς, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) εμφανίζει αντίστροφη τάση, με το 45% να προέρχεται από την ελληνική αγορά και το 55% από το εξωτερικό.

Παρά τις παρατηρήσεις για τις αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, ο κ. Πεταλάς υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως η τοποθέτηση του ομίλου στην Ελλάδα είναι τέτοια (από άποψη δομών, κόστους λειτουργίας και κατακτημένων μεριδίων αγοράς), που αν αυξηθεί η κατανάλωση, η απόδοση για τον όμιλο στο τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτόματη. Ο κ. Πεταλάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του 2018 -βασιζόμενος στην κλιμακούμενη βελτίωση των προηγούμενων τριμήνων-, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει προβληματισμένος για τη διατηρησιμότητα της τάσης.

Τοποθετήθηκε ωστόσο και για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου, προϊδεάζοντας για την ωρίμανση νέων επεκτατικών κινήσεων. Ειδικότερα, εκτίμησε πως μέσα στο 2018 είναι πιθανή η συμφωνία επέκτασης συνεργασιών σε νέες γεωγραφικές περιοχές με τους βασικούς συνεργάτες του ομίλου (ΙΚΕΑ και Intersport). Πρόσθεσε επίσης ότι ο όμιλος έχει καταλήξει τόσο «στον κλάδο λιανικής όσο και στον συνεργάτη» που θα αποτελέσει την νέα επενδυτική πρωτοβουλία του ομίλου, με ορίζοντα κατάληξης «από το 2019 και μετά» όπως ανάφερε ο κ. Πεταλάς.

Πριν την κατάληξη των παραπάνω σχεδίων, ωστόσο, προχωρά σε επενδύσεις της τάξης των 12-14 εκατ. ευρώ το 2018, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία ενός νέου pick up point στη Βουλγαρία, 5 νέων καταστημάτων Intersport και ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-commerce επίσης για την Intersport, ώστε να καλύπτει συνολικά τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος και πέραν της Ελλάδας.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί πατούν πάνω στο θετικό αποτέλεσμα του 2017, όπου καταγράφηκε βελτίωση τόσο στο μικτό περιθώριο κέρδους, όσο και στο περιθώριο EBITDA, εξέλιξη που οδήγησε στην καταγραφή σημαντικής αύξησης της καθαρής κερδοφορίας κατά 67%. Όσον αφορά το μικτό περιθώριο, η βελτίωση κρίνεται «συγκυριακή» εξαιτίας θετικών συναλλαγματικών διαφορών που ευνόησαν το κόστος αγορών του ομίλου, ενώ τα EBITDA βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου, που οδήγησε σε εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται επίσης πως ο καθαρός δανεισμός υπολογίζεται να υποχωρήσει στα 100 εκατ. ευρώ μέσα το 2018.

Με βάση το παραπάνω αποτέλεσμα δε, η διοίκηση του ομίλου προτείνει για την περασμένη χρήση τη διανομή κερδών (είτε μέσω μερίσματος, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου) ύψους 5 εκατ. ευρώ ή 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα του ομίλου, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες αξιοποίησης του Logistics center της χονδρικής, αλλά και περαιτέρω αξιοποίηση του μισθωμένου ακινήτου στο Ρέντη. Εκεί σε πρώτη φάση αναμένεται η μίσθωση ενός επιπλέον χώρου, αυξάνοντας το συνολικό έσοδο από ενοίκια στο 1 εκατ. ευρώ από 650 χιλ. ευρώ σήμερα, ενώ η Φουρλής εκτιμά ότι στην προοπτική πώλησης θα μπορούσε να αποκομίσει 14 εκατ. ευρώ (ίση με την αξία αποτίμησης του ακινήτου στα βιβλία της).

Η διοίκηση της Φoυρλής εκτίμησε επίσης ότι η επένδυση στο Sofia Ring Mall στη Βουλγαρία θα καταστεί break even μέσα στο 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v