Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ερχονται κίνητρα αποχώρησης προσωπικού

Το πρόγραμμα θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό του 2016. Η προεργασία της τράπεζας, η οποία «ανέβασε» στα 103,3 εκατ. ευρώ τη σχετική πρόβλεψη. Άνω των 60 εκατ. η εξοικονόμηση δαπανών.

Alpha Bank: Ερχονται κίνητρα αποχώρησης προσωπικού

Έτοιμη να παραχωρήσει εκ νέου κίνητρα για αποχώρηση προσωπικού είναι η Alpha Bank, επιδιώκοντας να ευθυγραμμισθεί με τις εποπτικές οδηγίες για ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους των εργασιών της και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2017, η τράπεζα προχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης στον σχηματισμό πρόσθετης πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού ύψους 92,7 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της σχετικής πρόβλεψης ανήλθε σε 103,3 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος αποχώρησης προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η «εύλογη ανάγκη μείωσης της δύναμης του προσωπικού, συνεπεία της αναδιοργάνωσης και της απαιτούμενης ανακατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.

Παρότι τυπικά οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, η αίσθηση που απορρέει από τα όσα αναγράφει στις οικονομικές καταστάσεις η τράπεζα είναι ότι το πρόγραμμα θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό του 2016. Τότε η τράπεζα δεν είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας, παρείχε, όμως, στοχευμένα κίνητρα αποχώρησης προσωπικού.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της υλοποίησης του τριετούς (2017-19) επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών λειτουργιών της τράπεζας, μείωση του λειτουργικού κόστους, ψηφιακό μετασχηματισμό και αξιοποίηση νέων λύσεων και υποδομών.

Το ύψος της πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού είναι το μεγαλύτερο που έχει σχηματίσει η τράπεζα τα τελευταία έτη. Το 2015 είχε σχηματίσει πρόβλεψη 64,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35,2 εκατ. ευρώ αναλώθηκαν εντός της χρήσης 2016 και 18,45 εκατ. ευρώ εντός του 2017.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η διοίκηση της τράπεζας δεν παρείχε λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του προγράμματος αποχώρησης προσωπικού, ανέφερε, όμως, στους αναλυτές ότι το όφελος από την εξοικονόμηση δαπανών μισθοδοσίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Το προσωπικό που εργαζόταν στις εν Ελλάδι δραστηριότητες ανερχόταν στο τέλος του 2017 σε 8.667 άτομα από 8.881 στο τέλος του 2016 και αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στο -επικαιροποιημένο- σχέδιο αναδιάρθρωσης (μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα κάτω από τα 9.504 άτομα έως το τέλος του 2017).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v