Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To... τελευταίο τσιγάρο της Παπαστράτος και το στοίχημα της PMI

Διείσδυση 30%-40% του IQOS παγκοσμίως έως το 2025 αναμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Phillip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος. Η επένδυση στην Παπαστράτος, τα επόμενα σχέδια και η «μάχη» για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

To... τελευταίο τσιγάρο της Παπαστράτος και το στοίχημα της PMI

Τις πρώτες εξαγωγές «θερμαινόμενων ράβδων» πραγματοποίησε ήδη αυτή την εβδομάδα η νέα παραγωγική μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως χθες παρουσία πλήθους πολιτικών, οικονομικών παραγόντων αλλά και του CEO της Phillip Morris International Ανδρέα Καλαντζόπουλου.

Ο ίδιος τόσο από το βήμα των εγκαινίων όσο και στο περιθώριο της εκδήλωσης υπενθύμισε πως η στρατηγική απόφαση του διεθνούς ομίλου να πραγματοποιήσει τη επένδυση του νέου εργοστασίου ράβδων IQOS στην Ελλάδα, αποτελεί «επιτυχία της ελληνικής ομάδας διοίκησης της Παπαστράτος», η οποία κέρδισε στον ανταγωνισμό άλλες θυγατρικές του ομίλου. Ο κ. Καλαντζόπουλος αναφερόμενος στην ανάπτυξη του νέου καινοτόμου προϊόντος καπνού IQOS, πρόσθεσε ότι ο PMI έχει επενδύσει πόρους 4,5 δισ. ευρώ για Ερευνα και Ανάπτυξη, και πως θα συνεχίσει να επενδύει στην παραγωγή και στο μέλλον, πέραν της συγκεκριμένης μονάδας της Παπαστράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος έως το 2025 είναι η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%. Ήδη στην Ιαπωνία καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ στην Ελλάδα το μερίδιο του ξεπερνά το 3%. Ο κ. Καλαντζόπουλος επισήμανε επίσης πως οι παραγωγικές επενδύσεις για την παραγωγή ράβδων καπνού, απαιτούν διπλάσιο χώρο, μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και εργαζόμενους έναντι των συμβατικών μονάδων παραγωγής τσιγάρων, δίνοντας την τάξη μεγέθους των επενδύσεων του ομίλου στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Κατά τον ίδιο το IQOS και σειρά αντίστοιχων προϊόντων που διαθέτει υπό ανάπτυξη η PMI υπόκεινται σε ένα θεσμικό καθεστώς που ακόμη αφορά τα τσιγάρα, γεγονός που ο πολυεθνικός όμιλος επιδιώκει να αλλάξει, επιχειρώντας συνεργαζόμενος με κορυφαίους εποπτικούς και θεσμικούς φορείς όπως π.χ. το FDA στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του εργοστασίου ζήτησε από την Πολιτεία, την θέσπιση κινήτρων για τη στροφή των καπνιστών σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου.

Η επένδυση της Παπαστράτος

Ένα μόλις χρόνο μετά την εξαγγελία, η επένδυση 300 εκατ. ευρώ της Παπαστράτος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, με την εταιρία να παράγει πλέον αποκλειστικά και μόνο ράβδους καπνού. Αποτελεί δε επισήμως τη δεύτερη μονάδα παγκοσμίως αποκλειστικής παραγωγής ράβδων καπνού, για το νέο καινοτόμο καπνικό προϊόν της Philip Morris International (PMI), το IQOS. Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων κτηρίων, την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού ενώ η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της Παπαστράτος θα φτάνει τις 20 δισεκατομμύρια θερμαινόμενες ράβδους καπνού ετησίως.

Η νέα επένδυση αυξάνει κατά 50% το προσωπικό της Παπαστράτος, καθώς στους 800 εργαζόμενους της εταιρίας προστίθενται 400 ακόμη, εκ των οποίων οι 200 έχουν προσληφθεί, και ακόμη 200 αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της έως το τέλος του 2018.

Σήμερα, η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ετησίως, ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, Διευθύνων Σύμβουλο της Παπαστράτος και το 2018, οπότε ουσιαστικά αρχίζει η εξαγωγή των καπνικών ράβδων από τον Ασπρόπυργο στις περίπου 35 αγορές όπου το IQOS έχει λανσαριστεί, και η εισαγωγή των συμβατικών τσιγάρων που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά, η Παπαστράτος «θα έχει θετικό αποτέλεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v