Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Αύξηση 10% στον κύκλο εργασιών το 2017

Αύξηση του κύκλου εργασιών, λόγω αυξημένου όγκου πωλήσεων, αλλά και διεύρυνση ζημιών λόγω έκτακτης πρόβλεψης 8,9 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για το 2017 η Cenergy Holdings. Στα 480 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών.

Cenergy: Αύξηση 10% στον κύκλο εργασιών το 2017

Με άνοδο του κύκλου εργασιών 10% έκλεισε την πρώτη οικονομική χρήση ο όμιλος Cenergy, ανεβάζοντας τις επιδόσεις του σε μια χρονιά προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, η νέα χρονιά ξεκίνησε με υψηλό υπόλοιπο ανεκτέλεστων παραγγελιών (480 εκατ.), γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις σαφούς βελτίωσης των οικονομικών της επιδόσεων για την τρέχουσα χρήση.

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα της χρονιάς οφείλεται σε έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, το οποίο ενεγράφη για λόγους συντηρητικότητας, καθώς η εισηγμένη εταιρία έχει κερδίσει τελεσίδικα δικαστικά το ζήτημα και θα επιδιώξει την είσπραξη ποσού 24 εκατ. δολαρίων, που αφορούσε συναλλαγή της εταιρίας στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος εμφάνισε διεύρυνση ζημιών στα 4,78 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,77 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης απομείωσης για υπερήμερες επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 10% στα 758 εκατ. ευρώ από 692 εκατ. το 2016, κυρίως λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (a-EBITDA) υποχώρησαν στα 57,3 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. το 2016, ενώ το β' εξάμηνο σημειώθηκε σημαντική βελτίωση του a-EBITDA, που ανήλθε σε 34,6 εκατ. ευρώ έναντι 22,7 εκατ. το α' εξάμηνο. 

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (α-EBIT*) διαμορφώθηκαν στα 35,1 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρου εισοδήματος ύψους ανήλθαν 10,6 εκατ. ευρώ έναντι ενοποιημένων κερδών προ φόρου εισοδήματος 2,8 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω έκτακτης πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρου εισοδήματος, εξαιρουμένης της έκτακτης πρόβλεψης, ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 379 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο (1%) σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της Cenergy Holdings ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλοί άλλοι διαγωνισμοί και αναμένεται να ανατεθούν περισσότερα νέα έργα κατά τη διάρκεια του 2018.

Τάσεις της αγοράς

• Ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές αγορές για έργα ενέργειας και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Θετικές τάσεις στις τιμές και αύξηση ζήτησης.

• Άνοδος στις τιμές των μετάλλων. Ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και αερίου προς το τέλος του 2017.

• Επιβράδυνση στις αγορές καλωδιακών προϊόντων (commodities) στην Ευρώπη, μία συνεχιζόμενη τάση, η οποία ήταν επίσης χαρακτηριστικό του δεύτερου μισού του 2016.

• Στις αρχές του 2018, το αίσθημα προστατευτισμού στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο εκφράστηκε μέσω της έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16,4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών και των δασμών που επιβλήθηκαν βάσει του άρθρου 232 για τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Παρά τον διαρκή προβληματισμό για θέματα όπως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι προαναφερθείσες εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των διακυμάνσεων των τιμών μετάλλων, αναμένουμε ότι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής και χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρίας θα μετριάσουν κάθε αρνητική επίδραση.

Οπως αναφέρει η εταιρία, η Cenergy Holdings και οι θυγατρικές της συνεχίζουν να έχουν κατάλληλη τοποθέτηση, ώστε να επωφεληθούν από τις βελτιούμενες συνθήκες της αγοράς στον ενεργειακό κλάδο και να ενισχύσουν τη φιλοδοξία τους να κατακτήσουν ηγετική θέση παγκοσμίως στις λύσεις μεταφοράς ενέργειας και στη μεταφορά δεδομένων.

****Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Cenergy Holdings επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v