Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 5 + 1 προτάσεις για τη Forthnet

Εκτός από τις πέντε προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω του διαγωνισμού που συντονίζει η Nomura International οι τράπεζες έχουν στο συρτάρι και την πρόταση της Apollo Global Management. Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Οι 5 + 1 προτάσεις για τη Forthnet

Οι πέντε προσφορές για την Forthnet, που υποβλήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, προκάλεσαν ικανοποίηση στις διοικήσεις των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Attica Bank). Ο αριθμός των πέντε προσφορών δεν ήταν αναμενόμενος από όσους παρακολουθούν τη διαδικασία την οποία προωθεί η Nomura International ως σύμβουλος των τραπεζών.

Τελικά ενδιαφέρον εκδήλωσε η κοινοπραξία της Vodafone Ελλάδος – Wind Hellas που είναι ήδη μέτοχοι της Forthnet, η κοινοπραξία Athena – Odyssey, η Pillarstone, η κοινοπραξία των επενδυτικών εταιρειών Golden Tree και Cyrus (είναι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Wind Hellas) και ο όμιλος ANT1.

Εκτός από τα παραπάνω σχήματα που κατέθεσαν τις δεσμευτικές τους προτάσεις εντός των χρονικών ορίων που είχε θέσει η Nomura, οι δανείστριες τράπεζες έχουν στα χέρια τους κατατεθειμένη από τον Οκτώβριο του 2017 ακόμα μία πρόταση, αυτήν του επενδυτικού ομίλου Apollo Global Management.

Η πρόταση είχε αποσπάσει εξ αρχής πολύ καλά σχόλια από τους τραπεζίτες καθώς δεν προέβλεπε «κούρεμα» των δανείων αλλά επιμήκυνση τους ενώ προέβλεπε εισροή 60 εκατ. ευρώ για την εταιρεία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε επενδυτικό κεφάλαιο και κεφάλαιο κίνησης. Η Apollo είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη Forthnet πριν ξεκινήσει η διαδικασία που «τρέχει» η Nomura. Οι τράπεζες σε εκείνη την χρονική στιγμή προτίμησαν να δουν πρώτα τα αποτελέσματα και τις προτάσεις που τους υποσχόταν η Nomura μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το ενδιαφέρον των Vodafone και Wind είχε θεωρηθεί δεδομένο με τις δύο εταιρείες να ελέγχουν ήδη σημαντικό ποσοστό της Forthnet. Η Vodafone Ελλάς κατέχει άμεσα το 4,37%, ενώ η Wind Hellas περί το 22,17% μέσω της μητρικής εταιρείας Crystal Almod (πρώην Largo Limited). H Vodafone Ελλάδος έκανε και την τελευταία σημαντική κίνηση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών καθώς προ εβδομάδων ανακοίνωσε την απόκτηση της Cyta Hellas με τίμημα 120 εκατ. ευρώ. Τόσο η Vodafone, όσο και η Wind έχουν, επίσης, ανακοινώσει συμφωνίες με τη Nova για ενσωμάτωση τηλεοπτικού περιεχομένου στα δικά τους πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο όμιλος του ΑΝΤ1 προσπαθεί, επίσης, να αποκτήσει τη Forthnet και τη συνδρομητική πλατφόρμα Nova ώστε να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά τηλεπικοινωνιών (που δεν έχει παρουσία) και ψυχαγωγίας (όπου έχει διεθνή παρουσία). Το ANT1 Group ήταν στο παρελθόν μέτοχος της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova και αποχώρησε όταν η τελευταία πωλήθηκε από τον όμιλο Nethold στην Forthnet.

Παλαίμαχος του ομίλου Nethold, που είχε μάλιστα συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης της Nova στην Forthnet, είναι και ο Stan Miller ο οποίος ηγείται του σχήματος Athena – Odyssey που κατέθεσε προσφορά στη διαδικασία της Nomura. Ο Stan Miller εμφανίζεται πεπεισμένος πως η ελληνική αγορά έχει ανάγκη από έναν νέο «παίκτη». Σήμερα είναι σύμβουλος, επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αρκετών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Μεταξύ αυτών η MTS Russia, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία και η MTN Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Οι προσφορές / προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Nomura θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες με τις τράπεζες να έχουν τον τελευταίο λόγο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v