Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο παζάρι με ξένο fund για τη διάσωση της ΕΒΖ

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου και της Τράπεζας Πειραιώς με fund για την πώληση της εταιρείας. Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μιλάει στο Euro2day.gr. Οι εναλλακτικές λύσεις.

Κρίσιμο παζάρι με ξένο fund για τη διάσωση της ΕΒΖ

Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς και ενός fund, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ως στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Ειδήσεις για θετική ή ακόμα και για μια αρνητική έκβαση της προσπάθειας πώλησης της εταιρείας ίσως να έχουμε και τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με fund του Λονδίνου (σ.σ. Innovation Fund) και είναι πολύ προχωρημένες. Σε τέτοιο βαθμό, που εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου αναμενόταν η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του fund ζήτησαν μικρή παράταση και συνεπώς, οι προθέσεις τους θα πρέπει να ξεκαθαριστούν εντός της ημέρας, αφού θα έχει προηγηθεί νέο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ίδιο στέλεχος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξο για την έκβαση του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση που αφορά μια μεγάλη εταιρεία με εκατοντάδες εργαζόμενους και χιλιάδες συνεργαζόμενους τευτλοκαλλιεργητές και της οποίας οι υποχρεώσεις έναντι της Τράπεζας Πειραιώς αγγίζουν τα 165 εκατ. ευρώ. «Είναι προφανές ότι υπάρχει αγωνία και πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, ωστόσο είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνει ενώ άλλες πηγές κρατούν χαμηλά τον πήχη και επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να χρειαστεί χρόνος για να προχωρήσει το θέμα.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν η διαπραγμάτευση δεν έχει αίσιο τέλος, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας της EΒΖ, μάλιστα, το ίδιο στέλεχος απαντά ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την EΒΖ. Ο χρόνος ωστόσο πιέζει ασφυκτικά».

Βουνό τα χρέη

Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί ότι ακόμα και η καθυστέρηση ωρών στην εξεύρεση λύσης είναι επιβαρυντική για την επιχείρηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος, αφού οι καλλιεργητές πέραν του ότι δεν έχουν αποπληρωθεί για τις παραδόσεις του 2017 (τους οφείλονται 6,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 10,4 εκατ. ευρώ), δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει EΒΖ το φθινόπωρο, που να απορροφήσει την παραγωγή τους. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, όπου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων.

Από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαρτίου, για την οικονομική χρήση 1/7/2016 - 30/62017, η EBΖ εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 52,78%, ο οποίος ανήλθε σε 176,777 εκατ. ευρώ έναντι 115,71 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Στην ίδια χρήση, τα EBITDA ανήλθαν σε 20,232 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19,695 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στις επιδόσεις των σερβικών θυγατρικών, καθώς η μητρική εμφάνισε ζημίες. Ειδικότερα παρά τη μείωση στους μισθούς η EBΖ είχε ζημίες σε επίπεδο μικτών κερδών (3,1 εκατ. ευρώ), ζημίες σε επίπεδο EBITDA 12,3 εκατ. και ζημίες μετά από φόρους 22,3 εκατ. ευρώ.

Ζημιογόνος, όμως, αναμένεται να είναι και η φετινή χρήση (σ.σ. κλείνει στις 30/6/2018) για την EBΖ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκησή της στην έκθεση, που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2017.

Ο όμιλος έκλεισε την περασμένη χρήση ( 2016-17) με αρνητική καθαρή θέση 78 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μητρικής, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 115,3 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν την 30/6/2017 σε 165,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου έφθασαν στα 230,47 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v