Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια... Ανάστασης της οδού Σταδίου

Οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της οδού Σταδίου κορυφώνονται με τον διαγωνισμό για ενιαία παραχώρηση των Στοών Αρσακείου και Βιβλίου. Την επόμενη Τετάρτη οι προσφορές, με σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο πρώτο στάδιο.

Προσπάθεια... Ανάστασης της οδού Σταδίου

Την επόμενη Τετάρτη κρίνεται μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την ανάσταση του εμπορικού πόλου της Σταδίου, καθώς κατατίθενται οι προσφορές για την ενιαία και πολυετή παραχώρηση της Στοάς Αρσακείου και της Στοάς του Βιβλίου.

Για το σχέδιο ενιαίας παραχώρησης των δύο στοών, ιδιοκτησίας της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία» φέρονται να έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον αρκετοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Bluehouse Capital (ιδιοκτήτης του ακινήτου που φιλοξενεί το εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα), η Grivalia ΑΕΕΑΠ, η Varde Partners (βασικός μέτοχος της Trastor ΑΕΑΑΠ και συνέταιρος της Lamda Development στη Lamda Malls) κ.ά. 

Το σχέδιο παραχώρησης, που προωθείται με σύμβουλο τη NAI Hellas, συγκεντρώνει ενδιαφέρον επειδή οι δύο στοές βρίσκονται μεταξύ των δύο ξενοδοχειακών πόλων που αναπτύσσονται στην Αθήνα, ο ένας με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος και ο άλλος στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Επιπλέον, πολλά καταστήματα της Σταδίου μεταξύ της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Κλαυθμώνος παραμένουν σήμερα κλειστά.

Προσπάθειες ανάστασης της ρημαγμένης οδού Σταδίου γίνονται και από άλλους επιχειρηματίες ή φορείς, με μικτά αποτελέσματα προς το παρόν. Για παράδειγμα, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου φέρεται ως ο ιδιοκτήτης δύο γνωστών ακινήτων της Σταδίου, του πρώην «Ακρον Ίλιον Κρυστάλ», που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, και του ιστορικού Μεγάρου Αθηνογένους, ενός από τα επιβλητικότερα κτίρια της παλιάς Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι ο ομογενής επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου είχε αγοράσει πέρυσι το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου. Το κτίριο προορίζεται για ξενοδοχείο, χωρίς να είναι γνωστό ποτέ θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες ανακαίνισης 

Αντίθετα, η δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο ιδρυμάτων, του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη Βούρου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία τορπίλισε την προσπάθεια αποκατάστασης του ακινήτου που στέγαζε τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», που είχαν καταστραφεί στα επεισόδια του 2012. Πρόκειται για δύο ιδρύματα που δημιουργήθηκαν για τη διαχείριση περιουσίας του Χιώτη μεγαλεμπόρου Σταματίου Δεκόζη Βούρου.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία έχει απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων από το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη Βούρου (ΙΒΣΔ) που κατέχει το ακίνητο του «Αττικόν». Γι’ αυτό και μπλόκαρε προσπάθεια αποκατάστασης που είχε βρει μάλιστα και χορηγό το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα αυτές τις ημέρες έβγαλε σε πλειστηριασμό άλλο ακίνητο καταστημάτων και γραφείων του ΙΒΣΔ, επί της οδού Σταδίου 57 και Αιόλου.

Με την ενιαία παραχώρηση των Στοών Αρσακείου και Βιβλίου, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα τα περισσότερα καταστήματα τόσο στη Στοά του Βιβλίου, όσο και στη Στοά Αρσακείου - Ορφέως είναι άδεια, αφού από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι γύρω στους 15.

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται πως το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίσθηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή.

Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια, το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το 1984 «αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, των υπογείων, του Α' ορόφου και του Β' ορόφου του όλου κτιρίου προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Η μελέτη αυτή και το όλο έργο έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra».

Το 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο κτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», το οποίο στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεγάρου, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου, με είσοδο από τη Στοά Αρσακείου και την οδό Πεσμαζόγλου, στο δώμα της οποίας διαμορφώθηκε το αίθριο όπως είναι στη σημερινή του μορφή. Οι μισθωμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαιρούνται από το αντικείμενο του διαγωνισμού και του συμβολαίου μίσθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v