Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα τραπεζών - Pillarstone στη Famar

Χρηματοδότηση και αστοχίες στην αναδιάρθρωση του φαρμακοβιομηχανικού ομίλου φέρονται να πυροδοτούν τη σχέση των πιστωτριών τραπεζών με την πλατφόρμα διαχείρισης. Επί ξυρού ακμής το σχέδιο «νοικοκυρέματος».

Κόντρα τραπεζών - Pillarstone στη Famar

Επί ξυρού ακμής κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της ΦΑΜΑΡ, της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί την κόντρα μεταξύ των συστημικών τραπεζών και της Pillarstone, της μοναδικής, ως τώρα, πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων εταιρικών δανείων, που προσφέρει και λύσεις αναχρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακοβιομηχανία πέρασε υπό των έλεγχο των Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης πρωτοκόλλου αναδιάρθρωσης της Marinopoulos Holdings. Οι τέσσερις τράπεζες απέκτησαν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Famar S.A, μητρικής του ομίλου, το οποίο είχε δοθεί ως εξασφάλιση για δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Στις αρχές του 2017, η εταιρία -μετά από συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών- πέρασε στη διαχείριση της Pillarstone, ενώ το σχέδιο ανασυγκρότησής της προέβλεπε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της και νέα χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ.

Ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2018, η εταιρία φαίνεται να μην έχει βρει βηματισμό και η Pillarstone φέρεται να ζητά χορήγηση νέας ρευστότητας για την προώθηση αναγκαίων επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι τράπεζες δεν συναινούν, ζητώντας απτά δείγματα αναδιάρθρωσης και «νοικοκυρέματος» του ομίλου. Κάνουν λόγο για ανάγκη περιστολής στα υψηλά, ακόμη, κόστη και εξορθολογισμού της δομής παραγωγής, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως το Νοέμβριο του 2017, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου της Famar ανέλαβε ο κ. Ian Muir, o οποίος πλαισίωσε σειρά ξένων στελεχών που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ως επικεφαλής των λειτουργιών της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2018, απομακρύνθηκαν -σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες- υψηλόβαθμα στελέχη με πολύχρονη εμπειρία στη Famar. Υπενθυμίζεται ότι η Famar διέθετε δίκτυο 11 εργοστασίων στην Ευρώπη (Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γαλλία) ενώ τον Ιούλιο του 2016 προχώρησε σε εξαγορά εργοστασίου και στη Βόρεια Αμερική. Να πούμε ότι τα γαλλικά εργοστάσια του ομίλου στάθηκαν ως η «θρυαλλίδα» καθώς βρέθηκαν, λόγω δανεισμού αλλά και έλλειψης ανταγωνιστικότητας, στην «πρώτη γραμμή» των σχεδίων αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Οι παραπάνω παράμετροι φαίνεται να συντηρούν την κόντρα τραπεζών - Pillarstone, με αποτέλεσμα πλέον να εξετάζονται ακόμη και ριζικές λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v