Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε δύο φάσεις ο διαγωνισμός για την πώληση των ποσοστών του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση. Στόχος, η ολοκλήρωσή του το φθινόπωρο.

Εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Η ώρα μίας νέας μεγάλης ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ενέργειας έφτασε. Ο λόγος για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Ποσοστό 50,1%, μερίδιο που ανήκει αθροιστικά και στο δημόσιο και στον ιδιώτη επενδυτή, την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων ομίλου Λάτση), δίνεται στον ανταγωνισμό.

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύει, ίσως κι εντός της ημέρας, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή.

Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να είναι σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών και στη δεύτερη θα περάσουν οι ενδιαφερόμενοι που θα πληρούν τα κριτήρια και τους όρους της προκήρυξης για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο - Νοέμβριο και ο νέος επενδυτής θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας και το μάνατζμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το κράτος έχει το 35,5% και ο όμιλος Λάτση έχει το 45,47%. Τα αντίστοιχα ποσοστά που θα διαθέσει η κάθε πλευρά είναι 20,5% και 30,47%. Άρα οι τωρινοί επενδυτές θα μείνουν στο νέο σχήμα με ποσοστά 15% έκαστος.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι το ελληνικό δημόσιο θα διασφαλίσει τον έλεγχο στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. στις παραχωρήσεις που ανέλαβαν. Για την ακρίβεια, όπως συμφώνησαν Δημόσιο και ομίλος Λάτση, θα δημιουργηθεί μία εταιρεία συμμετοχών κάτω από την οποία θα βρίσκονται έξι ή περισσότερες θυγατρικές, και στην κάθε μία θα αντιστοιχεί η κάθε μία παραχώρηση. Το ποσοστό του δημοσίου θα αντιστοιχεί στο ίδιο περίπου με αυτό που έχει σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, θα έχει μερίδιο 36,25%.

Αυτό θα συμβεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο. Έτσι άμεσα θα έχει το 25%. Το υπόλοιπο 75% θα ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ, όπου το δημόσιο θα κατέχει το 15%. Άρα το άμεσο ποσοστό 25% και το έμμεσο 15% στο 75% του ομίλου (11,25%) δίνει το 36,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v