Fraport: Ψάχνει στην Ελλάδα προσωπικό για τη Φρανκφούρτη

Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία αναζητεί η Fraport μόνιμα ακόμη και μην εξειδικευμένα εργατικά χέρια για απασχόληση στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Η αναζήτηση σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης θυμίζει εποχές του 60.

Fraport: Ψάχνει στην Ελλάδα προσωπικό για τη Φρανκφούρτη

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, με 81.000 θέσεις εργασίας, θεωρείται ο μεγαλύτερος χώρος εργασίας στη Γερμανία. Και όμως λείπουν εργατικά χέρια. Κυρίως εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η Fraport, που διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, ψάχνει απελπισμένα για εργαζόμενους, σημειώνει η Deutsche Welle.

Μία στις δέκα από τις συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας του εισηγμένου στο χρηματιστήριο κολοσσού και των θυγατρικών του είναι κενή. Και επειδή οι εργαζόμενοι στην διοίκηση και οι συνταξιούχοι παρά τα καλά πριμ μόνο περιορισμένα μπορούν να βοηθήσουν στο λειτουργικό κομμάτι του αεροδρομίου, η Fraport αποφάσισε να ακολουθήσει νέους δρόμους αναζήτησης προσωπικού κατά τα πρότυπα της δεκαετίας του '60.

«Όχι μόνο εξειδικευμένο προσωπικό»

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ένα εργατικό δυναμικό κυρίως από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία για να αναλάβουν εργασία στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης» λέει ο Μίχαελ Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικού της Fraport, μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ήδη μέσα στον Απρίλιο έχει ξεκινήσει την αναζήτηση κατάλληλων ανθρώπων σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία, που να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις στα αγγλικά αι στα γερμανικά. Ένα 5% των κενών θέσεων, δηλαδή γύρω στις 100, θα καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο, το 2019 ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά. Η Fraport δεν ψάχνει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό, που είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να βρει στην κορεσμένη εργασίας της περιοχής. Ακόμη και ανειδίκευτοι εργάτες μπορούν να βρουν δουλειά στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, στη μεταφορά αποσκευών για παράδειγμα.

Νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μπορούν να ξεκινήσουν με απλή απασχόληση και με ένα ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα ανάμεσα στα 25.000 με 30.000 Ευρώ το χρόνο, «πάνω από το κατώτατο ημερομίσθιο» όπως επισημαίνει ο Μίλλερ.

Βέβαια με αυτά τα χρήματα είναι δύσκολο να ζήσει κανείς στην ακριβή Φρανκφούρτη, γι αυτό η Fraport προσφέρει φτηνά δωμάτια σε διπλανά πανδοχεία ή σε δικές της εγκαταστάσεις με προοπτική να αναζητήσει νέες δυνατότητες διαμονής σε σύγχρονα διαμερίσματα του ενός δωματίου, στην κοντινή πόλη Κέλστερμπαχ. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ενοίκιο τα 300 με 350 Ευρώ το μήνα», υπολογίζει ο Μίλλερ. Το γραφείο εύρεσης εργασίας της Φραγκφούρτης δεν έχει δικό της παράρτημα στο αεροδρόμιο μόνο για τη Fraport. Υπάρχουν εκατοντάδες φίρμες μεταφορών, παροχής υπηρεσιών και προσωπικού ασφαλείας που ψάχνουν συνεχώς για εργατικά χέρια.

Μαζί με τις οικογένειες

Σε ενημερωτική συνάντηση με τον τίτλο «Διάδρομος απογείωσης για εργασία» το γραφείο εύρεσης εργασίας της Φρανκφούρτης προσκάλεσε 7.400 άνεργους, από τους οποίους εμφανίστηκε μόνο το 1/3. Τους προτάθηκαν 8.500 συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης με αμφίβολη όμως επιτυχία.

«Δεν συμπίπτουν πάντα οι απαιτήσεις μιας επιχείρησης με το προφίλ όσων ψάχνουν για εργασίας» παραδέχεται η εκπρόσωπος του γραφείου Άννα Μοράλες. Ιδιαίτερα για το αεροδρόμιο η εργασία γίνεται με βάρδιες και προϋποθέτει καλές γνώσεις αγγλικών και καλή υγεία, ενώ για τον έλεγχο των επιβατών αναζητούνται εργαζόμενοι που να έχουν περάσει ανάλογες εξετάσεις ασφάλειας όπως και οι αστυνομικοί.

Ως επιχείρηση με διεθνή παρουσία η Fraport εκμεταλλεύεται τη θέση της, για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το ίδιο κάνει και στη Βουλγαρία, όπου διαχειρίζεται τα αεροδρόμια στη Βάρνα και το Μπουργκάς. «Δεν ενδιαφερόμαστε για εποχικό προσωπικό» διευκρινίζει ο Μίλερ. «Δεν είναι αυτός ο στόχος μας, να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για την Ελλάδα, αναζητούμε εργαζόμενους που να θέλουν να μείνουν και να εργαστούν μόνιμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης».

Γι αυτόν τον λόγο η εταιρεία φροντίζει να δημιουργήσει κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες, έτσι ώστε να μπορεί να ακολουθήσει και η οικογένεια τον εργαζόμενο. Άνθρωποι από 88 εθνότητες εργάζονται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Η δημιουργία ανθρώπινων επαφών είναι εύκολη. Σε αυτό βοηθά και η ενεργή ελληνική κοινότητα στο Κέλστερμπαχ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Fraport στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v