ΕTE: Μόλις 1 στους 20 δανειολήπτες είπε «ναι» σε κούρεμα… 70%

Τι αποτέλεσμα είχαν 200.000 επιστολές της τράπεζας σε δανειολήπτες κόκκινων καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Τι τους προτάθηκε. «Τρέχει» η πώληση του πακέτου ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ακολουθούν άλλα δύο.

ΕTE: Μόλις 1 στους 20 δανειολήπτες είπε «ναι» σε κούρεμα… 70%

Το 4%-5% των δανειοληπτών, ήτοι 8.000-10.000, ανταποκρίθηκαν στα ειδοποιητήρια που απέστειλε σε 200.000 κατόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων η Εθνική Τράπεζα και στα οποία τους καλεί να ρυθμίσουν το δάνειό τους, πριν αυτό περάσει στον έλεγχο κάποιου ξένου fund καθώς τα εν λόγω δάνεια βρίσκονται στο προς πώληση πακέτο, με τον τίτλο «Earth».

Πηγές τονίζουν ότι η ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών «κινήθηκε σε καλό επίπεδο», με δεδομένο ότι πάντοτε -σε τέτοιου τύπου διαδικασίες- είναι πολύ μικρότερη.

Η τράπεζα προτείνει προς τους δανειολήπτες κούρεμα της οφειλής έως και 70% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 6 μήνες. Το συνολικό ύψος του πακέτου Earth ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα σε προσαυξήσεις.

Αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτών καρτών και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, χωρίς εξασφαλίσεις. Το μέσο καταναλωτικό δάνειο διαμορφώνεται κάτω από τις 10.000 ευρώ και το μέσο μικρό επιχειρηματικό στις 30.000-35.000 ευρώ.

Τέλος Απριλίου

Στο μεταξύ τρέχει η πώληση του πακέτου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα ξένα funds αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη Απριλίου.

Πηγές αναφέρουν ότι αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά των δανείων έχουν καταθέσει αρκετά ξένα funds και εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει ζωηρό και στο επίπεδο των δεσμευτικών προσφορών.

Πρόκειται για το πρώτο πακέτο κόκκινων δανείων που βγάζει προς πώληση η Εθνική και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, ακολουθούν εντός του 2018 άλλα δύο πακέτα:

- Το πρώτο, το οποίο θα ετοιμασθεί τους επόμενους μήνες, αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Στις εξασφαλίσεις δεν θα υπάρχει καμία κατοικία παρά μόνο επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

- Μετά το καλοκαίρι, η τράπεζα ετοιμάζεται να γκρουπάρει ένα ακόμη πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτή τη φορά με δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).

Με βάση τους στόχους που έχει καταθέσει η Eθνική Tράπεζα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, οφείλει να μειώσει εντός του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v