Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Η απειλή της Fosun και το παρασκήνιο

Περίοδο αποκλειστικότητας ζητά η Fosun, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρει το ενδιαφέρον της. Η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συμβάσεις και τι καλούνται να συνυπολογίσουν Εθνική Τράπεζα και ΤΧΣ.

Εθνική Ασφαλιστική: Η απειλή της Fosun και το παρασκήνιο

Πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν αποδεικνύεται η επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς Εθνική Τράπεζα και ΤΧΣ καλούνται να σταθμίσουν μια σειρά από δεδομένα, πριν η πρώτη αποφασίσει και το δεύτερο επικυρώσει την ακολουθητέα διαδικασία.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Εθνική προσανατολιζόταν στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης, με εκ νέου υποβολή δεσμευτικών προσφορών, μετά τη διενέργεια due diligence. Δικαίωμα συμμετοχής θα είχαν οι τέσσερις επενδυτές (Fosun, Gongbao, Wintime, Exin), οι οποίοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές πριν από ένα περίπου χρόνο.

Ο παραπάνω σχεδιασμός ετέθη εν αμφιβόλω, μετά το «τελεσίγραφο» που φέρεται να έθεσε η Fosun ότι θα αποσύρει το ενδιαφέρον της, εφόσον η Εθνική δεν χορηγήσει στην ίδια, ως τον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή, περίοδο αποκλειστικότητας.

Η απειλή απόσυρσης ενδιαφέροντος δεν διαψεύδεται από πλευράς Εθνικής Τράπεζας, ενώ κύκλοι της Fosun σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr απάντησαν με το λακωνικό πλην εύγλωττο, «ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τον πολυκύμαντο διαγωνισμό, στις υπογραφείσες συμβάσεις και όλα τα παρεπόμενα κείμενα δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το ποια διαδικασία ακολουθείται, στην περίπτωση που ο προτιμητέος επενδυτής αποτύχει, όπως συνέβη με την Exin, να εκπληρώσει τους όρους σύμβασης αγοράς.

Συνήθως, σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο πωλητής μπορεί να στραφεί στον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή, που στην προκείμενη περίπτωση ήταν η Fosun. Σε αυτή την πρακτική φέρεται να εδράζονται και τα επιχειρήματα του κινεζικού ομίλου.

Από την άλλη, η ασάφεια κάνει κάποιους στην Εθνική και στο ΤΧΣ να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, νομικά, με την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η ανάμειξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετίζεται με την υποχρέωση που έχει, εκ του ιδρυτικού του νόμου, να ελέγχει την υιοθέτηση σωστής διαδικασίας σε πωλήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, οι οποίες έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

Συνάντηση Εθνικής - ΤΧΣ για το θέμα

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση, μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και του ΤΧΣ, ενώ οι τελικές αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν στο ΔΣ της Εθνικής την επόμενη Τετάρτη.

Η τράπεζα καλείται να συνυπολογίσει, αφενός, αν η απειλή της Fosun είναι πραγματική ή μια διαπραγματευτική πίεση, αφετέρου, αν υπάρχει άλλος σοβαρός ενδιαφερόμενος επενδυτής από όσους υπέβαλαν πέρυσι δεσμευτική προσφορά.

Η Exin, ως γνωστόν, δεν κατάφερε επί εννέα μήνες να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να καλύψει το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Wintime δείχνει να μην ενδιαφέρεται πλέον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

H προβληματική χρηματοδότηση της εξαγοράς από Gongbao

Πέραν της Fosun, μόνο η Gongbao δείχνει διατεθειμένη να παραμείνει στην «κούρσα» διεκδίκησης καθώς έχει προχωρήσει στην επανασύσταση της ομάδας συμβούλων, την οποία συζητά, μάλιστα, να εμπλουτίσει.

Η Shanghai Gongbao, όμως, δεν διαθέτει εμπειρία στις ασφαλιστικές εργασίες. Επιπρόσθετα, όπως φέρεται να δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα των αρχών του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, η χρηματοδότηση ενδεχόμενης εξαγοράς θα καλυφθεί κατά 40% από ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό, ο οποίος, όμως, θα εξυπηρετηθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμπληρωματικά από τα λειτουργικά έσοδα της ίδιας.

Πρόκειται για σχήμα εξαγοράς μέσω μόχλευσης (Leveraged Buyout), που, εφόσον ισχύει, θυμίζει Exin και δεν είναι σαφές αν πληροί τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δομή της συναλλαγής.

Και οι προθέσεις της Fosun

Στον αντίποδα, η Fosun προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να χρηματοδοτήσει την εξαγορά από τα διαθέσιμα κεφάλαιά της, ενώ διαμήνυσε ότι προτίθεται να μην εισπράττει μέρισμα για μερικά χρόνια, ώστε τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής να επανεπενδύονται, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη των εργασιών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v