Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομολογιακό «τουλάχιστον €250 εκατ.» σχεδιάζει η Πανγαία

Μέσω ομολογιακού δανείου θα χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις η Εθνική Πανγαία ΑΕΑΑΠ, όπως υποστήριξε χθες η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Ανω των 30 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Ομολογιακό «τουλάχιστον €250 εκατ.» σχεδιάζει η Πανγαία

Την άντληση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου εξετάζει η διοίκηση της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις νέες επενδύσεις.

Όπως είπε χθες η διοίκηση της επενδυτικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, «με δεδομένες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η εταιρεία σκέφτεται να βγάλει ένα διεθνές ομολογιακό δάνειο, προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις». Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του ομολογιακού και για το ακριβές ύψος του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι της Εθνική Πανγαία πληροφορούνται το συγκεκριμένο σχέδιο αφού και στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του αναφερόταν πως «εξετάζεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου κυρίως στην Ελλάδα και την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float)».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρ. Καρυτινός ρωτήθηκε χθες για το ύψος των επενδύσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος η Εθνική Πανγαία και απάντησε διπλωματικά. Όπως είπε, εξετάζονται πολλές περιπτώσεις αλλά η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει δυσκολίες και τα περισσότερα ακίνητα «δεν είναι ξεκάθαρα», με αποτέλεσμα σε λίγες περιπτώσεις να γίνονται συμφωνίες.

Ο κ. Καρυτινός είπε πως η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει στο χαρτοφύλακιό της 338 ακίνητα, με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια που φτάνει το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και αξία περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό πληρότητας φθάνει το 98% και η μισθωτική απόδοση διαμορφώνεται στο 7,8%. Η εταιρεία λαμβάνει περίπου 120 εκατ. ευρώ ετησίως από μισθώματα. Ο ίδιος είπε πως το 83% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου βρίσκονται στην Ελλάδα, το 15% στην Ιταλία και το υπόλοιπο 2% σε Κύπρο και Ρουμανία.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας είπε πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους προχώρησε σε νέες αγορές ακινήτων, με επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση εμπορικών αποθηκών με 13 εκατ. ευρώ και με υπογεγραμμένα συμβόλαια μισθωτών, στην αγορά εμπορικού ακινήτου στο Κολωνάκι (Σόλωνος και Κανάρη) αξίας 3,8 εκατ. ευρώ 1.000 τ.μ, εμπορικού ακινήτου στην Ερμού αξίας 5,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαιτήσει εργασίες αποκατάστασης ύψους 7,5-8 εκατ. ευρώ καθώς και υπό κατασκευή εμπορικό ακίνητο στη Σόφια της Βουλγαρίας, αξίας 9 εκατ. ευρώ και επιφάνειας 23.000 τ.μ., το οποίο θα διαμορφωθεί σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v