Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Στοχευμένα τα κίνητρα αποχώρησης

Αποζημίωση ως 42 μισθούς με προσαυξήσεις ή δυνατότητα 4ετούς άδειας με το 50% των αποδοχών. Εξοικονόμηση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα πετύχει η τράπεζα αν επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 500 εργαζομένων.

Εθνική Τράπεζα: Στοχευμένα τα κίνητρα αποχώρησης

Στοχευμένα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρα αποχώρησης προσωπικού που αποφάσισε το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, με στόχο να αποχωρήσουν από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου περίπου 500 εργαζόμενοι.

Τα κίνητρα προβλέπουν, όπως και στο πρόγραμμα εθελουσίας που έτρεξε στο τέλος του 2016, δύο δυνατότητες: είτε άμεση αποχώρηση με καταβολή αποζημίωσης που φθάνει ως τους 42 μηνιαίους μεικτούς μισθούς, είτε τη δυνατότητα τετραετούς άδειας, με το 50% του μηνιαίου μεικτού ποσού.

Η αποζημίωση προσαυξάνεται βάσει ηλικιακών κριτηρίων ή εφόσον πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν σε καταστήματα τα οποία πρόκειται να κλείσουν. Πρόβλεψη προσαύξησης υπάρχει, επίσης, για προστατευόμενα τέκνα. Ως ανώτατο ύψος αποζημίωσης ορίζονται οι 180 χιλ ευρώ.

Εφόσον ο στόχος αποχώρησης 500 εργαζομένων επιτευχθεί, ο αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα μειωθεί στα επίπεδα των 10.000.

Αν αφαιρεθεί όμως η ασφαλιστική, που παραμένει ταξινομημένη ως διακοπτόμενη δραστηριότητα, ο αριθμός του προσωπικού πέφτει στις 9.300 άτομα, χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί για το τέλος του 2018 (9.950 άτομα).

Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για την τράπεζα αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ το εφάπαξ κόστος θα κινηθεί στην περιοχή των 50 εκατ. ευρω και θα βαρύνει τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης καθώς η τράπεζα δεν έχει σχηματισμένη από το 2017 σχετική πρόβλεψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v