Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Εκλεισαν τα ντιλ με Shell και Eni για Αττική και Θεσ/νίκη-Θεσσαλία

Πούλησε η ΔΕΠΑ το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας στην Eni. Συμφωνία επί της αρχής και για τις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, με τη ΔΕΠΑ να αγοράζει το 49% της Shell. Ο λόγος στους θεσμούς για τα εναλλακτικά σενάρια Σταθάκη.

ΔΕΠΑ: Εκλεισαν τα ντιλ με Shell και Eni για Αττική και Θεσ/νίκη-Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες αγοραπωλησίας της ΔΕΠΑ με τους εταίρους της Eni και Shell στις θυγατρικές της Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου σε Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία και Αττική.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η ΔΕΠΑ πούλησε το ποσοστό της 51% που είχε στην Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Αγοραστής ήταν ο έτερος μέτοχος με 49% και μάνατζμεντ, η ιταλική Eni. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων, ενώ η μετοχική σύνθεση της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας παραμένει ως έχει: Η ΔΕΠΑ με 51% και η Eni με 49% και μάνατζμεντ.

Παράλληλα, εκτός μεγάλου απροόπτου, παρελθόν αποτελεί και η Shell για τη δραστηριοποίησή της στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις ήλθε σε «συμφωνία επί της αρχής» με την πολυεθνική για την εξαγορά του μεριδίου της, ήτοι το 49% και το μάνατζμεντ, στην ΕΠΑ, αλλά και στην ΕΔΑ Αττικής. Το deal αναμένεται να επικυρωθεί στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Τα τιμήματα των αγοραπωλησιών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αν οι προαναφερόμενες συμφωνίες έχουν κατάληξη, τότε η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει ένα ακόμη προαπαιτούμενο στη συμφωνία με τους δανειστές και θα ανοίξει πια ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ως γνωστόν, το 65% της δημόσιας επιχείρησης έχει περάσει και στο ΤΑΙΠΕΔ, και προβλέπεται η πώλησή του. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στις 6 Απριλίου, τις οποίες και θα παρουσιάσει στους θεσμούς. Όπως και να 'χει, το θέμα του τρόπου της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στα μέσα Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v