Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στην τελική ευθεία το project Earth

Άτυπος πήχης το 4,6% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου, το οποίο εισέπραξε η Alpha από ομοειδές χαρτοφυλάκιο. Η ανταπόκριση των δανειοληπτών στη ρύθμιση «πιλότο» και τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου. Πόσο θα μειωθούν τα εντός ισολογισμού NPLs.

ΕΤΕ: Στην τελική ευθεία το project Earth

Εντός της εβδομάδας κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, που πουλάει η Εθνική Τράπεζα, με τα στελέχη του ομίλου να αισιοδοξούν ότι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Εθνική πουλά μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ (project Earth) , ενώ μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους, η συνολική απαίτηση φθάνει στα 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομοειδές χαρτοφυλάκιο που βγήκε, ως τώρα, προς πώληση,

Περιλαμβάνει 304 χιλ. μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια (1,1 δισ.), καθώς και απαιτήσεις από κάρτες (0,5 δισ.) και δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, περίπου 200 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Η μέση οφειλή, ανά δανειολήπτη, διαμορφώνεται στις 10 χιλ. ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια, χαμηλότερος, σε σχέση με τη μέση καθυστέρηση, την οποία είχαν, τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια, που πούλησαν Eurobank και Alpha Bank.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr περίπου 8 με 10 χιλιάδες από τους κατόχους των παραπάνω δανείων δέχθηκαν τη ρύθμιση, που πρότεινε η Εθνική και η οποία περιλαμβάνει μερική διαγραφή χρέους ως 70% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου και των εξωλογιστικών τόκων.

Η ανταπόκριση των δανειοληπτών στη ρύθμιση «πιλότο», παρά το μικρότερο προσφερόμενο «κούρεμα», σε σχέση με προηγούμενα ομοειδή projects, δείχνει, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, ότι υπάρχουν προυποθέσεις μεγαλύτερης ανάκτησης καθώς το χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων δεν έχει δουλευτεί επαρκώς.

Άτυπος πήχης για την Εθνική είναι το τίμημα, που εξασφάλισε η Alpha Bank για την πώληση ομοειδούς χαρτοφυλακίου, το οποίο αντιστοιχούσε στο 4,6% του οφειλόμενου κεφαλαίου. Στην Αιόλου προσδοκούν ότι θα ξεπεράσουν την παραπάνω επίδοση.

Από το οφειλόμενο κεφάλαιο των 2 δισ. ευρώ περίπου 950 εκατ. ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. Οι τέσσερις επενδυτές που συνεχίζουν στην επόμενη φάση θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στην Morgan Stanley, που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v