Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εξετάζει προτάσεις για πώληση του City Tower στη Σόφια

Από τη Βουλγαρία φαίνεται πως θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση του ομίλου από το real estate. Τα φιλόδοξα σχέδια της θυγατρικής TERNAMAG και τα στοιχεία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εξετάζει προτάσεις για πώληση του City Tower στη Σόφια

Προτάσεις υποψηφίων αγοραστών για το κτιριακό συγκρότημα «City Tower», που ολοκλήρωσε πρόσφατα στο κέντρο της Σόφιας εξετάζει αυτή την περίοδο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος έχει προ μηνών ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει στη σταδιακή πώληση περιουσιακών στοιχείων του τομέα real estate. Η αξία του "City Tower" στο οποίο έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι ένοικοι, εκτιμάται στα επίπεδα των 80.000.000 ευρώ.

Σχεδόν το σύνολο των χώρων του συγκροτήματος (καταστήματα και γραφεία) έχει ήδη μισθωθεί.

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμάται στα 155 εκατ. ευρώ και κατανέμεται σχεδόν κατά σχεδόν 60% στην Ελλάδα και 40% στο εξωτερικό. Στη Βουλγαρία, εκτός από την επένδυση στο «City Tower» ο όμιλος διαθέτει και την τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες) «Borovets Euphoria Club» στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς. Σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας των ακινήτων του ομίλου αποτελούν τα οικόπεδα που κατέχει.

Στην τελευταία παρουσίαση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκτός από τις αναφορές στο σχέδιο σταδιακής πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων, περιέχονται και στοιχεία για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης για το οποίο είναι προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με τον ινδικό όμιλο GMR.

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και δεν θα υπάρχει δανεισμός. Η δυναμικότητα του νέου αεροδρομίου θα φτάνει τα 15 εκατ. επιβάτες με το 88% των εσόδων της εταιρείας διαχείρισης να προέρχεται από το εξωτερικό. Οι διαδικασίες για την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης παραχώρησης προχωρούν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη του έτους.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην πορεία της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι (TERNAMAG) η οποία ελέγχει τα πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας. Όπως αναφέρεται, στα μεταλλεία υπάρχουν «περίπου πενήντα τόνοι υψηλότατης ποιότητας» αποθέματα λευκόλιθου «σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα μεταλλεία διεθνώς». Τα αποθέματα διαθέτουν «σπάνια κρυσταλλική σύνθεση και είναι υψηλής καθαρότητας» και γι’ αυτό το λόγο προσφέρουν «εξαιρετική προοπτική» αφού τα αντίστοιχα «αποθέματα της Κίνας είναι σημαντικά χαμηλότερης ποιότητας» ενώ «στον υπόλοιπο κόσμο πλέον σπανίζουν».

Στόχος του ομίλου είναι η TERNAMAG, που είναι 100% εξαγωγική εταιρεία, να κατακτήσει μερίδια από 4% έως 10% διεθνώς στις τρεις κατηγορίες προϊόντων που εξορύσσει και επεξεργάζεται. Ετσι θα καταστεί και ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον καθετοποιημένους «παίκτες» στον τομέα του λευκόλιθου παγκοσμίως.

Σημειώνεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το 2017. Ειδικότερα τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 69,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,2 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένα κατά 104%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v