Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie-QCM: Κατηγορίες, απαντήσεις και ερωτήματα

Οι καταγγελίες του αμερικανικού fund και οι απαντήσεις του ελληνικού ομίλου. Πώς καταγράφονται τα δεδομένα για τα σημεία πώλησης, τα έσοδα από Ασία και τα οικονομικά στοιχεία. Ο ρόλος των ορκωτών.

Folli Follie-QCM: Κατηγορίες, απαντήσεις και ερωτήματα

Το ζήτημα της αξιοπιστίας των εταιρικών και επενδυτικών φορέων και κατ’ επέκταση το θέμα της προστασίας του συνόλου της αγοράς τέθηκε χθες μετά την «κόντρα» ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ της ελληνικής εισηγμένης Folli Follie και της Quintessential Capital Management.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης του fund προκάλεσε την κατάρρευση της μετοχής και των ομολόγων της ελληνικής εταιρείας, αλλά και εύλογα ερωτήματα για την ορθότητα των κατηγοριών και των συμπερασμάτων που αυτή εμπεριείχε.

Η αντίδραση εκ μέρους του ελληνικού ομίλου εκφράστηκε με μια προαναγγελία λήψης νομικών μέτρων κατά της QCM, αλλά και μια δεύτερη ανακοίνωση στην οποία δίνονται απαντήσεις από τη διοίκηση του ομίλου στο πολυσέλιδο «κατηγορώ» του fund.

Ο ρόλος των ορκωτών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως, πάντως, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, σε ομίλους με πολυεθνική παρουσία, όπως η FF Group, οι ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπογράφονται από ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγξουν τουλάχιστον το 60% των ενοποιημένων εσόδων.

Αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει στην FF Group, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου υπογράφονται από μια μικρή εγχώρια εταιρεία, η οποία εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο της Ecovis (που επίσης θεωρείται συγκριτικά «μικρή» για τον κόσμο των ελεγκτικών εταιριών), ενώ αυτές της Κίνας από τοπική ελεγκτική εταιρεία.

Θεωρητικά, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, η παραπάνω ιδιαιτερότητα θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν συνέβη.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, μετά την έκθεση κόλαφο της Quintessential Capital Management θα πρέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ορκωτός με ή χωρίς σχετική υπόδειξη της Ε.Κ., να ζητήσει από τον εσωτερικό έλεγχο της FF Group τη διενέργεια ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή για όσα καταμαρτυρεί η Quintessential Capital Management.

Αν από το πόρισμα του ανεξάρτητου ελεγκτή εγείρονται αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων, ο ορκωτός καλείται να αναιρέσει το πιστοποιητικό ελέγχου. Στην περίπτωση που τα στοιχεία, τα οποία παραθέτει με την έκθεσή της η Quintessential Capital Management, δεν αποδειχθούν με το πόρισμα, το θέμα επί της ουσίας κλείνει.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και αναλυτές, η παραπάνω διαδικασία είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αυτή τη στιγμή, καθώς με την έκθεσή της η Quintessential Capital Management αμφισβητεί την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων, κάτι που αποτελεί το σοβαρότερο θέμα για εταιρεία και δη εισηγμένη. Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν έκθεση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στην FF Group, μέσω κοινοπρακτικού δανείου που λήγει τον Ιούλιο του 2019. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 612,74 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31.12.2017).

Το δίκτυο πωλήσεων

Το Euro2day.gr επικοινώνησε τόσο με τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου, όσο και με την Quintessential Capital Management, χωρίς ωστόσο να λάβει επίκαιρες απαντήσεις, επίσημο σχολιασμό, ή ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών, έως τη στιγμή που γράφτηκε το παρόν κείμενο. Και αυτό ενώ η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαώδης με την μεν QCM να καταμετρά 289 σημεία πώλησης, έναντι 587 στο τέλος του 2017, όπως τα μετρά η Folli Follie, αλλά και να θέτει ερωτήματα για την ποιότητα του δικτύου καταστημάτων του ομίλου.

Πέραν της χθεσινής απάντησης, η διοίκηση του ομίλου Folli Follie έχει πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί στην ενεργή διαχείριση του δικτύου της -ως μια συνήθη πρακτική του λιανεμπορίου- ενώ προσφάτως ενημέρωσε τους αναλυτές ότι στο τέλος του 2017 μείωσε το δίκτυο καταστημάτων της κατά 40 σημεία.

Όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους, δηλαδή το γεγονός ότι η QCM επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας αλλά δεν τα βρήκε, η Folli Follie στην απάντησή της αναφέρεται σε αυτά στις ΗΠΑ και την υποκατάσταση δύο σημείων από ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αν και στην έκθεση της QCM υπάρχουν ερωτήματα για αρκετά σημεία πώλησης στην Ασία και ειδικότερα σε Κίνα και Ιαπωνία.

Διαδικτυακή παρουσία

Η αποτίμηση της επιρροής της εταιρίας στα social media, αλλά και των πωλήσεων της μέσω ηλεκτρονικών καναλιών είναι επίσης εκ διαμέτρου αντίθετη.

Πέραν των επιχειρημάτων και των στοιχείων που παραθέτουν οι δύο πλευρές, είναι επίσης δηλωμένη η πρόθεση του ελληνικού ομίλου να επενδύσει σ’ αυτούς τους τομείς. Ήδη η εταιρία έχει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρία Qivos, η οποία ειδικεύεται σε προωθητικές ενέργειες, CRM υπηρεσίες, και προγράμματα πιστότητας πελατών. Έχει θέσει επισήμως ως στρατηγική το κλείσιμο του κενού μεταξύ φυσικού και ηλεκτρονικού δικτύου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχει αναφερθεί (και κατά το πρόσφατο conference call ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2017) στην διείσδυση των brands του ομίλου σε μεγάλα κινεζικά market places (TMall, Alibaba).

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως οι πωλήσεις του ομίλου μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου κυμαίνονται στο 5% του συνόλου με στόχο αυτές να αυξηθούν σε βάθος χρόνου.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η έκθεση της QCM θέτει ερωτήματα τόσο για τις αρνητικές ταμειακές ροές του ομίλου (αν και ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη αυξάνουν ετησίως) όσο και για τα υψηλά αποθέματα και τις μεγάλες απαιτήσεις που ο όμιλος σχηματίζει στον ισολογισμό του, συγκρίνοντας τα μάλιστα με τα δεδομένα άλλων ανταγωνιστών.

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν πολλάκις τεθεί τόσο από δημοσιογράφους, όσο και από αναλυτές υπόψη της διοίκησης του ομίλου.

Ο όμιλος εμφάνισε αρνητικές ταμειακές ροές της τάξης των 54 εκατ. ευρώ το 2017, γεγονός που αποδόθηκε σε αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη ο CEO του ομίλου, Τζώρτζης Κουστολιούτσος, υποστήριξε πως το μοντέλο της Folli Follie, απαιτεί αυτή την «ανισορροπία», καθώς πρόκειται για όμιλο που διαρκώς επενδύει και χρησιμοποιεί κεφάλαια, ώστε να αναπτύσσεται, και να υποστηρίζει τη διεθνοποίηση του.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) για το 2017 πάντως άγγιξε τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης τα 101 εκατ. ευρώ, ποσό σταθερά μειούμενο σε σχέση με το 2016 (157 εκατ. ευρώ) και το 2015 (246 εκατ. ευρώ)

Σε ότι αφορά τα αποθέματα ο όμιλος εμφανίζει 635 εκατ. ευρώ περίπου, με ταχύτητα κυκλοφορίας 274 ημέρες. Ο κ. Κουτσολιούτσος απαντώντας και πάλι σε ερώτηση αναλυτή κατά το πρόσφατο conference call είχε υποστηρίξει πως τα είδη της εταιρίας (κυρίως κοσμήματα) δεν είναι προϊόντα μόδας που απαξιώνονται με το ρυθμό που συμβαίνει σε άλλες κατηγορίες.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι απαιτήσεις του ομίλου αγγίζουν στο τέλος του 2017 τα 664 εκατ. ευρώ (κυκλοφορία 154 ημερών) εκ των οποίων σύμφωνα με τον κ. Κουτσολιούτσο «δεν περιλαμβάνουν επισφάλειες».

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του 2017 για τον όμιλο ανήλθε στο 1,419 δισ. ευρώ με τον κλάδο των κοσμημάτων να καταλαμβάνει το 73% αυτού, η χονδρική-λιανική κάλυψε το 12,9% και τα πολυκαταστήματα (Attica, Factory Outlet) το 14,1%. Γεωγραφικά η Ασία προσφέρει το 67,9% των πωλήσεων, η Ελλάδα το 22,3%, η Ευρώπη το 8,9% και η Βόρεια Αμερική το 0.9%.

Ασία και κινεζικές θυγατρικές

Η δραστηριότητα του ομίλου εντός της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού (APAC) απεικονίζεται μέσω της FF Group Sourcing Limited που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Αναλυτική ενημέρωση για τις επιμέρους δραστηριότητες ανά περιοχή, χώρα ή κανάλι δεν είναι διαθέσιμη. Στοιχεία της εν λόγω εταιρείας (που αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεντρώνει τον κύριο όγκο απαιτήσεων και αποθεμάτων του ομίλου) παρατίθενται στο site της Folli Follie για την χρήση του 2016 χωρίς όμως να δίνονται αναλυτικά στοιχεία.

Οι ορκωτοί

Τέλος και σε ότι αφορά τους ορκωτούς λογιστές, η διοίκηση της Folli Follie έχει αρκετές φορές αναφέρει πως είναι ευχαριστημένη από την κινεζική ελεγκτική εταιρία, και δεν βρίσκει λόγο να αυξήσει το κόστος αυτής της υπηρεσίας συνεργαζόμενοι με κάποιον μεγάλο ή μεσαίο ελεγκτικό οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v