Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πέρασαν τον πήχη των capital plans οι τράπεζες

Χωρίς capital plans Αlpha, ETE και Eurobank, υλοποιεί ήδη πλάνο ενίσχυσης η Πειραιώς. Τι δείχνουν τα νούμερα. Η ποιότητα των κεφαλαίων της Alpha, το αβαντάζ της ΕΤΕ, το «μαξιλάρι» της Eurobank και το πρόγραμμα περικοπών και περαιτέρω απομόχλευσης της Πειραιώς.

Πώς πέρασαν τον πήχη των capital plans οι τράπεζες

Tις δύο ταχύτητες των εγχώριων συστημικών τραπεζών, αναφορικά με την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, μέσω περιορισμού κόστους και απομόχλευσης, απεικονίζουν, σύμφωνα με αναλυτές, τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ( stress test).

Alpha, Eurobank και Εθνική στις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι, βάσει της ενημέρωσης, που έλαβαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), από την άσκηση δεν προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα, ούτε ανάγκη κατάρτισης και υποβολής σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς δηλώσει ότι υλοποιεί ήδη σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Η αγορά περίμενε ότι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα θα εμφάνιζαν τις καλύτερες επιδόσεις, εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα. Αν μάλιστα, η Εθνική είχε πωλήσει, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το σύνολο της συμμετοχής της στην Banca Romaneasca η επίδοσή της, υπό το δυσμενές σενάριο, θα κινούνταν πέριξ του 9,7%, που εμφάνισε η Alpha Bank.

Επιπρόσθετα, η Εθνική ολοκληρώνει την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία και πρέπει ως το τέλος του έτους να πωλήσει τη θυγατρική της στην Κύπρο και τη δραστηριότητα στην Αίγυπτο, ενώ αποτελεί τη μοναδική συστημική τράπεζα, που διατηρεί ακόμη ποσοστό σε ΑΕΕΑΠ ( Πανγαία ).

Η επίδοση της Alpha ήταν ευρέως αναμενόμενη, σύμφωνα με εγχώριο αναλυτή, χάρη στην ποιότητα των κεφαλαίων, που διαθέτει ( σ.σ αισθητά μικρότερη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα πρωτοβάθμια εποπτικά κεφάλαια) και της πλήρους σχεδόν υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης, η οποία μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου.

Η Eurobank από την πλευρά της, με βάση τα συνολικά κεφάλαια, είναι κοντά στην Alpha και εμφανίζει τη μικρότερη επίπτωση υπό το δυσμενές σενάριο. Σε επίπεδο βασικών ιδίων κεφαλαίων ( CET I) η ολοκλήρωση πώλησης, τον περασμένο Απρίλιο, της ρουμανικής θυγατρικής Bancpost ενισχύει το σχετικό δείκτη κατά περίπου 40 μονάδες βάσης. Η συναλλαγή δεν προσμετρήθηκε στο stress test καθώς ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, αλλά θα προσμετρηθεί στο SREP. Αν είχε συνυπολογισθεί η επίπτωση ο CET I, υπό το δυσμενές σενάριο, θα διαμορφωνόταν στην άσκηση προσομοίωσης στο 7,2% αναφέρει η τράπεζα.

Η Πειραιώς με τον CET I να διαμορφώνεται στο 5,9% υπό το δυσμενές σενάριο, είναι, όπως αναμενόταν, στη δεύτερη ταχύτητα. Εξ ου και η διευκρίνιση ότι υλοποιείται, ήδη, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, με περαιτέρω περικοπές στα κόστη και πωλήσεις non core business assets ( HSW, Ημιθέα, Αττική Οδός), όπως και θυγατρικών στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει ανακοινώσει, ήδη, σχέδιο περαιτέρω περικοπής στα κόστη κατά 200 εκατ. ευρώ, ως το 2020, διευρύνοντας τη στόχευση του προγράμματος ατζέντα 2020». Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη του δήλωση, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου τόνισε « Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου "Ατζέντα 2020" για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς’.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v