Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Chipita: Ψηλότερα ο πήχης για το IPO σε Λονδίνο-Αθήνα

Εταιρεία και μέτοχοι επιδιώκουν να αντλήσουν ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Ως τις αρχές Ιουλίου η συνδυασμένη προσφορά νέων και υφιστάμενων μετοχών. Τι ειπώθηκε σε παρουσίαση στο Βουκουρέστι.

Chipita: Ψηλότερα ο πήχης για το IPO σε Λονδίνο-Αθήνα

Ψηλότερα βάζουν τον πήχη για το επικείμενο IPO η διοίκηση και η ομάδα μετόχων της Chipita, επιδιώκοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αντλήσουν, μέσω συνδυασμένης διάθεσης νέων και υφιστάμενων μετοχών, περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η εταιρεία προετοιμάζεται εδώ και μήνες για την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο ΧΑ, έχοντας προσλάβει τις Credit Suisse και JP Morgan ως κύριους ανάδοχους της έκδοσης.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση από εταιρεία και μετόχους ποσού πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, το καλό κλίμα, όμως, που επικρατεί στις αγορές, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις της εταιρείας διεύρυναν τις επιδιώξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, που διενεργήθηκε πρόσφατα στο Βουκουρέστι, ο σχεδιασμός προβλέπει πλέον την άντληση περίπου 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση και διάθεση νέων μετοχών και άλλων 250 εκατ. ευρώ από τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υφιστάμενες μετοχές σχεδιάζεται να διαθέσουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι (Σπ. Θεοδωρόπουλος, Olayan Group, Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης, Μ. Χατζάκου).

Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση 2017 με EBITDA της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός σχεδόν θα μηδενισθεί, τα ιστορικά EBITDA δικαιολογούν, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το εγχείρημα, αποτίμηση των μετοχών στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι προγραμματίζεται να ανοίξει βιβλίο και για τους εγχώριους επενδυτές. Κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Αlpha Βank, Eurobank, ενώ στο σχήμα αναδοχής θα συμμετέχουν Εθνική και Πειραιώς.

Η Chipita, πέραν της εγχώριας αγοράς, διαθέτει αυτόνομα ή σε συνεργασία με τρίτους παραγωγικές μονάδες σε Βουλγαρία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Τουρκία και Μαλαισία. Παράλληλα διαθέτει εμπορικά γραφεία και δομές σε 6 χώρες: Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Σλοβακία και Τσεχία.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται διεθνώς σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: τα croissants και παρεμφερή προϊόντα ζύμης, τα αλμυρά snacks (Bake Rolls), τα cakes και τα ζαχαρώδη προϊόντα και τα προϊόντα του διατίθενται σε 67 χώρες, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Η παραγωγή διενεργείται σε 18 εργοστάσια, 10 διαφορετικών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v