Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε και πόσα κόκκινα δάνεια θα πουλήσει η Eurobank

Ενα πακέτο πώλησης κόκκινων καταναλωτικών και ένα δεύτερο που αφορά μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζει η τράπεζα. Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των δανείων που θα ενταχθούν. Οι εκτιμήσεις για το αντίτιμο.

Πότε και πόσα κόκκινα δάνεια θα πουλήσει η Eurobank

Κόκκινα καταναλωτικά δάνεια έως 10.000 ευρώ, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, και τα οποία δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 4-5 χρόνια γκρουπάρει η Eurobank, με στόχο να τα πουλήσει τον Οκτώβριο του 2018.

Σε δεύτερο χρόνο, προς το τέλος του 2018, το αργότερο στις αρχές του 2019, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Χωρίς εξασφαλίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι αρμόδιες διευθύνσεις της τράπεζας έχουν αρχίσει την επιλογή των εν λόγω δανείων και χρεών και αναμένεται εντός του καλοκαιριού να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της διαδικασίας που αφορά τις διερευνητικού χαρακτήρα επαφές με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές-αγοραστές.

Με δεδομένο ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων διαφέρουν ως προς τα έτη μη αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες σε σχέση με το πρώτο πακέτο που πούλησε η τράπεζα και έχει δάνεια, τα οποία είχαν να εξυπηρετηθούν πάνω από 7 χρόνια, εκτιμάται πως ίσως και οι τιμές αγοράς να είναι καλύτερες. Το πρώτο πακέτο ύψους 1,5 δισ. ευρώ (ονομαστικής αξίας) εξαγοράσθηκε από τη σουηδική εταιρεία Intrum, στο 3% της ονομαστικής του αξίας.

Με εξασφαλίσεις

Στους σχεδιασμούς της τράπεζας περιλαμβάνεται και η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις. Το ύψος του πακέτου εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ. Η πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2018, αρχές του 2019.

Παράλληλα, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ρύθμισης δανείων, μακροχρόνιου χαρακτήρα, στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προβλέπεται «μικρό κούρεμα» με αυστηρά κριτήρια και με βάση την εισοδηματική και εν γένει οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Η ρύθμιση θα αφορά ως επί το πλείστον στεγαστικά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v