Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση και μετ’ εμποδίων για τις λιγνιτικές

Αύριο το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο που θα εγκρίνει την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Κυνηγητό ΓΕΝΟΠ - διοίκησης. Στο ΥΠΕΝ η συνεδρίαση του Δ.Σ. Στις 31 Μαΐου η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση και μετ’ εμποδίων για τις λιγνιτικές

Στην τελική ευθεία πλέον εισέρχεται η διαδικασία της δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Στις 31 Μαΐου, υπενθυμίζεται ότι η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Το ανώτατο όργανο θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους και το περιεχόμενο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επιπλέον θα αποφασίσει επί των σχεδίων των όρων της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων, των λογιστικών τους καταστάσεων, ενώ θα εγκρίνει και την αναφορά του ελεγκτή.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τετάρτης της 23ης Μαΐου σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής της ΔEH καθώς η εταιρία αποχωρίζεται μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και συγκεκριμένα του πλέον δυναμικού της κομματιού, αυτού της λιγνιτικής της παραγωγής. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να αναζητεί και πάλι τρόπο προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά μέθοδο ώστε να παρεμποδίσει την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Πηγές θέλουν τη διοίκηση της εταιρίας να έχει αποφασίσει κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί σε χώρο του κτιρίου του, στην οδό Μεσογείων. Πράγμα που δυσκολεύει τις κινήσεις της ΓΕΝΟΠ.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τη δημοσίευση του διαγωνισμού είναι στις 25 Μαΐου να ανακοινωθούν στο ΓΕΜΗ οι όροι της απόσχισης αλλά και η πρόσκληση σε γενική συνέλευση για τις 26 Ιουνίου, οπότε και θα ζητηθεί από τους μετόχους της ΔEH η έγκριση των αυριανών αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Ο χρόνος πιέζει και η επιτυχημένη πώληση των μονάδων θα προσφέρει πολύτιμη ανάσα στην επιχείρηση. Η εταιρία έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει το τεράστιο βουνό των υποχρεώσεών της καθώς κι εκείνο της οικονομικής ασφυξίας που της προκαλούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συνεπώς πρέπει να προσηλωθεί σε αυτούς τους στόχους, όπως και στην επέκτασή της σε άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να ανακτήσει έσοδα από την υποχρεωτική απώλεια του μεριδίου της στην προμήθεια αλλά και την παραγωγή ρεύματος εξαιτίας της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v