Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για την Banca Romaneasca

Ολοκληρώνεται η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και καλούνται οι επενδυτές να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη για την Εθνική Τράπεζα από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της.

ETE: Σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για την Banca Romaneasca

Νέο διαγωνισμό για την πώληση του 99,28% της ρουμανικής θυγατρικής της, Banca Romaneasca «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα, έχοντας εκ νέου ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Credit Suisse και ως διεθνή νομικό σύμβουλο την Freshfields Bruckhaus Deringer.

O διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας, με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωσή του ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Η Banca Romaneasca μαζί με τις Stopanska Banka ( FYROM), Εθνική Κύπρου και το χαρτοφυλάκιο εργασιών (σ.σ η Εθνική δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά με τη μορφή υποκαταστήματος) στην Αίγυπτο αποτελούν δραστηριότητες εξωτερικού, που πρέπει να πωληθούν με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Εθνική, με το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η Εθνική έχει αποχωρήσει ήδη από τις αγορές Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, πουλώντας τις τοπικές θυγατρικές της, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η μεταβίβαση της θυγατρικής της στην Αλβανία. Με την αποχώρησή της από Ρουμανία, FYROM, Κύπρο και Αίγυπτο θα περιορίσει τη διεθνή της δραστηριότητα σε Μάλτα και Κύπρο (με τη μορφή υποκαταστήματος).

Σημειώνεται ότι ο περσινός διαγωνισμός για την πώληση της Banca Romaneasca απέβη, τελικώς, άκαρπος, παρ' ότι είχε επιλεγεί η OTP Bank Romania αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και υπόγραψε σύμβαση αγοράς. Η ακύρωση του διαγωνισμού έγινε επειδή η OTP δεν έλαβε την έγκριση της κεντρικής τράπεζας Ρουμανίας, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η πώληση της Romaneasca αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της Εθνικής, κατά τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ και να βελτιώσει τον δείκτη Common Equity Tier I, λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, σε ομιλική βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v