Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nexans: Ποια είναι η «γαλλική μειοψηφία» που ζητά επιστροφή κεφαλαίου

Ποιο είναι το γαλλικό fund HMG Globetrotter, που ζητά επιστροφή κεφαλαίου, όταν η διοίκηση της εισηγμένης δεν έχει προτείνει οποιαδήποτε χρηματική διανομή προς τους μετόχους. Πώς είχε «καεί» από την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Nexans: Ποια είναι η «γαλλική μειοψηφία» που ζητά επιστροφή κεφαλαίου

Η διοίκηση της Nexans Hellas (θυγατρικής του ομώνυμου γαλλικού πολυεθνικού ομίλου) ανακοίνωσε χθες ότι στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου «προσετέθη κατόπιν αιτήματος μετόχου μειοψηφίας, εκπροσωπούντα ποσοστό μεγαλύτερο του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 2190/1920» το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο μέτοχος που έθεσε το θέμα προς ψήφιση είναι το γαλλικό fund HMG Globetrotter, στρατηγική του οποίου είναι να τοποθετείται σε γαλλικές εταιρείες που επενδύουν σε άλλες χώρες.

Έτσι, πέρα από την υπάρχουσα θέση του στη Νexans Hellas, ακόμη «φυσάει και δεν κρυώνει» την παλαιότερη επιλογή του να τοποθετηθεί στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς με βάση τον τότε νόμο περί δημοσίων προτάσεων είχε υποχρεωθεί να πουλήσει με ζημία τη θέση του στην πάλαι ποτέ εισηγμένη εταιρεία του ΧΑ.

Στην περίπτωση τώρα της Νexans Hellas, η HMG Globetrotter υποχρεώθηκε στην ουσία να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί το 2015, προκειμένου η μητρική Νexans να μην υπερβεί το 90% και έτσι να μην υπάρξει κίνδυνος δημόσιας πρότασης και σ’ αυτή την επενδυτική της τοποθέτηση.

Όμως, πέρα από εκείνη την αναγκαστική ταμειακή εκροή, το τρέχον αίτημα για επιστροφή κεφαλαίου βασίζεται προφανώς και στο ότι με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2017, η Νexans Hellas διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα του συνόλου των τραπεζικών της υποχρεώσεων) ύψους 4,41 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι πέρυσι χρηματοδότησε μια σημαντική επένδυση που αφορούσε την επέκταση της προϊοντικής γκάμας στα καλώδια μεσαίας τάσης.

Έτσι, η HMG Globetrotter έρχεται να ζητήσει επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, όταν η διοίκηση της εισηγμένης δεν είχε προτείνει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διανομή μετρητών προς τους μετόχους της. Άλλωστε κατά την τελευταία εικοσαετία είναι ζήτημα αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μοιράσει χρήματα στους μετόχους της πάνω από μία ή δύο φορές, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο βασικός της ιδιοκτήτης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στις σχέσεις μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαφωνίες και εντάσεις που ξεκινούν κάπου μέσα στη… δεκαετία του 1990, πριν δηλαδή η γαλλική Νexans αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών από την Alcatel!

Μάλιστα, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κίνηση άλλου μετόχου μειοψηφίας να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της εισηγμένης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση της Νexans Hellas θα καταψηφίσει το αίτημα της HMG Globetrotter για επιστροφή κεφαλαίου, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στη γενική συνέλευση της 12ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v