Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε «μνηστήρες» για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Οι Glencore, Vitol, Alrai, Gupta και η κοινοπραξία Carbon Asset Management / Alshaheen εκδήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους για το 50,1% της ελληνικής εταιρίας. Αξιολογούνται οι προτάσεις.

Πέντε «μνηστήρες» για το 50,1% των ΕΛΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. Alrai Group Holdings Limited
2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Al Shaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
3. Gupta Family Group Alliance
4. Glencore Energy UK LTD
5. Vitol Holding B.V.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, η Vitol ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1966 και το 2017 είχε έσοδα πωλήσεων 181 δισ. δολαρίων. Είναι εταιρία ενέργειας και commodities. Καθημερινά εμπορεύεται 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων προϊόντων για λογαριασμό κρατικών εταιριών διύλισης, βιομηχανικών, χημικών αλλά και αεροπορικών εταιριών. Μετρά 6.500 θαλάσσιες μεταφορές ετησίως, ενώ 250 δεξαμενόπλοιά της είναι στη διάθεσή της οποιαδήποτε στιγμή. Διαθέτει 40 γραφεία παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες λειτουργίες της να πραγματοποιούνται στη Γενεύη, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.

Η Glencore είναι ελβετική εταιρία με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, στα ορυκτά και στα μέταλλα. Ιδρύθηκε το 1974 και παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 90 commodities. Στα εμπορεύματα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, ζάχαρη, ηλιέλαιο κ.λπ.) αλλά και η εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων. Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται οι καθημερινές συναλλαγές της. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του κολοσσού ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150 assets και 146.000 εργαζόμενους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

H Carbon Asset Management είναι η θυγατρική επενδύσεων του σαουδαραβικού ομίλου Al Shaheen, ενώ έχει επενδύσει κεφάλαια 2 δισ. στον κλάδο της ενέργειας και επικεντρώνεται σε εταιρίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. 

Η GUPTA είναι βρετανικός όμιλος με εμπειρία στο trading εμπορευμάτων, τη ναυτιλία, τις υποδομές και τον κλάδο της ενέργειας. Περιλαμβάνει τις εταιρίες SIMEC Group, Liberty Steel, Wyelands, JAHAMA και το ίδρυμα GFG.

Το ενδιαφέρον των προαναφερόμενων εταιριών είναι κατά κύριο λόγο οι εγκαταστάσεις διύλισης και αποθήκευσης των ΕΛ.ΠΕ, με τη γεωγραφική τους θέση να προσδίδει ιδιαίτερη γεωστρατηγική αξία στους συγκεκριμένους κολοσσούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v