Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πουλάει νέο πακέτο με «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση 180 χιλ. δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και απαιτήσεων από κάρτες, χωρίς εξασφαλίσεις. Η πρώτη πώληση δανείων που χορηγήθηκαν εν μέσω κρίσης και «κοκκίνισαν». Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Eurobank: Πουλάει νέο πακέτο με «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ

Ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις βγάζει προς πώληση η Eurobank, ανοίγοντας, μάλιστα, τον κύκλο της διάθεσης απαιτήσεων που χορηγήθηκαν και «κοκκίνισαν» εν μέσω κρίσης.

Με βάση τα πρώτα πληροφοριακά στοιχεία, που απεστάλησαν στους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 180 χιλ. δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν την περίοδο 2011-2015. Πρόκειται επομένως για «φρέσκα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που όμως δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Η μέση οφειλή διαμορφώνεται στις 6 χιλ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των 130 χιλ. οφειλετών είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 20% απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες. Με βάση το teaser, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εντός ισολογισμού απαιτήσεις 1,1 δισ. ευρώ (οφειλόμενο κεφάλαιο), ενώ η συνολική οφειλή ανέρχεται (σ.σ. μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) στα 2 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός (project Zenith) ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο και δεσμευτικών εντός του Αυγούστου. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η BlackRock.

Η έναρξη του διαγωνισμού προαναγγέλθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, όπου αναφέρθηκε ότι η εντός ισολογισμού απαίτηση για το νέο χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 1 δισ.

Η χαμηλή μέση οφειλή, σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από τρία με επτά χρόνια, αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση υψηλού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αποτυπωθεί και στο τίμημα. Σημειώνεται ότι ως τώρα τα χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις πωλήθηκαν με τιμήματα που αντιστοιχούν σε 3% με 5,5% του οφειλόμενου κεφαλαίου αλλά αφορούσαν παλαιές απαιτήσεις.

H Eurobank τρέχει ήδη διαγωνισμό πώλησης ακινήτων, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της από πλειστηριασμούς ή διακανονισμούς δανείων, ανοίγοντας άλλη μια υποκατηγορία για τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης δανείων και ανακτημένων από τράπεζες εξασφαλίσεων.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο (project Pixel) περιλαμβάνει 650 ακίνητα, τα οποία είναι ανακτημένες από την τράπεζα εξασφαλίσεις δανείων.

Πρόκειται για κατοικίες (σ.σ. το 50% του χαρτοφυλακίου), εμπορικά και οικόπεδα, που είναι διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα καθώς μόλις το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v