Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΔΕΥ: Μέχρι 19 Ιουλίου ο έλεγχος ασφάλειας της εξέδρας του Πρίνου

Τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ στην ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων παρουσίασε ο πρόεδρος Γιάννης Μπασιάς. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος της εξέδρας της Energean Oil & Gas.

ΕΔΕΥ: Μέχρι 19 Ιουλίου ο έλεγχος ασφάλειας της εξέδρας του Πρίνου

Δουλειά έπιασε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και για τα θέματα της ασφάλειας στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Στη διάρκεια παρουσίασης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων που έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς μαζί με τους συνεργάτες του, έκαναν γνωστό ότι έως τις 19 Ιουλίου (βάσει και της σχετικής ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας) θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εκθέσεων ασφάλειας της μοναδικής εξέδρας που υπάρχει στην Ελλάδα, του Πρίνου, της Energean Oil & Gas. Ο κ. Μπασιάς, μάλιστα, εξήρε τη συνεργασία των υπεύθυνων της εταιρίας αλλά και το γεγονός της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων έως σήμερα.

Η ΕΔΕΥ έχει αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας διαχείρισης κινδύνων όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, των υπουργείων Εργασίας και ΠΕΝ κ.λπ., με τα μέλη της να έχουν ως αντικείμενο τόσο την ενεργοποίηση σχεδίου επέμβασης σε περίπτωση ατυχήματος όσο και στις επιθεωρήσεις των εξέδρων και πλωτών γεωτρύπανων.

Ο ρόλος της ΕΔΕΥ ως Αρμόδιας Αρχής αφορά αποκλειστικά στο πεδίο της ασφάλειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία προβαίνει και στην αξιολόγηση του σχεδίου αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας, το οποίο κατατίθεται από τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων ως τμήμα των Εκθέσεων Μεγάλων Κινδύνων των εγκαταστάσεων αυτών, σύμφωνα με το Νόμο 4409/2016.

Η ΕΔΕΥ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με την DNV GL, εταιρεία διεθνούς κύρους στον τομέα των πιστοποιήσεων και με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η δημιουργία μιας σειράς από Κατευθυντήρια Έγγραφα Οδηγιών, με σκοπό να καθοδηγήσουν Διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως προς τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από τον σχετικό Νόμο, με στόχο μια πιο ασφαλή λειτουργικά εγκατάσταση, τη μείωση της εκδήλωσης πιθανών κινδύνων και κατ’ επέκταση των συνεπειών τους.

Προκειμένου να επιτελέσει επιτυχώς αυτό το σημαντικό καθήκον, η ΕΔΕΥ έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή του Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΔΕΥ συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας αντίστοιχων Αρμοδίων Αρχών της ΕΕ (European Union Offshore Oil and Gas Authorities Group - EUOAG) και βρίσκεται σε τακτική επαφή με αρμόδιες αρχές άλλων χωρών, ανταλλάσσοντας εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρία πάνω σε διάφορα τεχνικά αλλά και ρυθμιστικά θέματα. Η εταιρία, λαμβάνοντας εξαιρετικά σοβαρά υπόψη την υπεράκτια ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου, έχει ξεκινήσει στοχευμένες συνεργασίες με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v