Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της ΔΕΗ

Αναδιάρθρωση τύπου «balloon loan» του κοινοπρακτικού 1,3 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια. Πόσα καλείται να πληρώνει η Επιχείρηση. Ποιες διασφαλίσεις πήραν οι τράπεζες. Ο όρος για νέες χορηγήσεις.

Ολο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της ΔΕΗ

Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εντός του Ιουνίου, αναμένουν οι τράπεζες για να πέσουν οι τελικές υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά την αναδιάρθρωση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Οι όροι της συμφωνίας έχουν γίνει αποδεκτοί και απομένει η τυπική τελική έγκριση.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει την αναδιάρθρωση του δανείου με τη μέθοδο του «balloon», με 5ετή διάρκεια, υπό τον όρο όμως η ΔEΗ να προχωρά σε τακτές ετήσιες αποπληρωμές, με στόχο στη λήξη της 5ετίας η επιχείρηση να έχει καταβάλει το ποσό των 450-500 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα δάνειο τύπου balloon, η αποπληρωμή του δεν πραγματοποιείται με ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, αλλά με μεγάλη δόση στο τέλος. Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔEΗ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έθεσαν όρο τακτές αποπληρωμές όχι μόνο των τόκων (όπως σε ένα κλασικό balloon) αλλά και κεφαλαίου σε ετήσια βάση. Το επιτόκιο του δανείου για την επόμενη 5ετία εκτιμάται στην περιοχή του 5,5%.

Συν 250 εκατ. ευρώ

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες απαιτούν από τη ΔEH την καταβολή επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που πουλήσει λιγνιτικές μονάδες (σ.σ. πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση), ή αυξήσει τα έσοδα από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. την οποία έχει αναλάβει η Qualco), ή προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ύψους μεγαλύτερου από του υφιστάμενου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔEΗ είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει αποπληρώσει τα 150 εκατ. ευρώ, περιορίζοντάς το σήμερα στα 350 εκατ. ευρώ.

Stop σε νέα δάνεια

Οι τράπεζες διαμήνυσαν στη ΔEΗ ότι στην περίπτωση που χρειαστεί νέα δάνεια, οι όροι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έθεσαν όρο στη ΔEΗ πως για να δανειστεί φρέσκο χρήμα, θα πρέπει να φέρει εξασφαλίσεις/collaterals όπως τα ποσοστά που κατέχει σε συμμετοχές της και συγκεκριμένα τη συμμετοχή της στη ΔEΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v