Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα «κληρώνει» για Εθνική Ασφαλιστική

Fosun και Gongbao αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ο άτυπος πήχης των 650 εκατ. ευρώ για το 75% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής και οι αλλαγές στο σχέδιο σύμβασης bancassurance που θα παίξουν ρόλο.

Σήμερα «κληρώνει» για Εθνική Ασφαλιστική

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όσον αφορά στην απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τους κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao να αποτελούν τους δύο «μονομάχους» της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι δύο όμιλοι καλούνται κατ' αρχάς να υπερβούν τον πήχη των αντίστοιχων περσινών τους προσφορών όσον αφορά στην αποτίμηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς Εθνική Τράπεζα και σύμβουλοι θεωρούν ότι η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής δικαιολογεί υψηλότερη αποτίμηση.

Ρόλο-κλειδί για το τελικό ύψος των προσφορών και αν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με τις δεσμευτικές που είχαν κατατεθεί πριν από ένα περίπου χρόνο θα παίξει το πώς έχει αναμορφωθεί το σχέδιο σύμβασης αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων από το τραπεζικό δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

Αν οι βασικοί όροι της σύμβασης bancassurance όπως για παράδειγμα η διάρκεια και οι προμήθειες παραμένουν περίπου τα ίδια, οι προσφορές για το 75% υπάρχει προσδοκία ότι θα ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει πάντως το Euro2day, το σχέδιο σύμβασης αποκλειστικής τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας (bancassurance) μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Eθνικής Tράπεζας ενέχει αρκετά διαφορετικά σημεία σε σχέση με αυτό που είχε υπογραφεί πέρυσι, πριν την τότε κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Η πλευρά της Fosun διαθέτει το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού διαβατηρίου καθώς έχει ήδη αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρωζώνη (Πορτογαλία) και τράπεζα (Γερμανία) και ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Αντίθετα, η Gongbao σχεδιάζει να εισέλθει στην ασφαλιστική βιομηχανία με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπρόσθετα, όπως φέρεται να δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα των αρχών του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, η χρηματοδότηση ενδεχόμενης εξαγοράς θα καλυφθεί κατά 40% από ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό, ο οποίος, όμως, θα εξυπηρετηθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμπληρωματικά από τα λειτουργικά έσοδα της ίδιας.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v