Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σενάρια για νέο διαγωνισμό έξυπνων μετρητών

Ακόμη και την ακύρωση του διαγωνισμού για πιλοτική εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών μελετά η εταιρία. Μέσα στο καλοκαίρι οι αποφάσεις. Οι πολυετείς καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών.

ΔΕΗ: Σενάρια για νέο διαγωνισμό έξυπνων μετρητών

Στην ακύρωση του διαγωνισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προσανατολίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την πολυετή καθυστέρηση που έχουν προκαλέσει οι προσφυγές εταιριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΔEΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, έκανε γνωστό ότι οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι αναφορικά με τον πιλοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε πέντε πόλεις της χώρας. Πρόκειται για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τη Λευκάδα και τη Λέσβο. Ο σχετικός διαγωνισμός που ξεκίνησε προ ετών έχει μπλοκάρει κατόπιν προσφυγής στο ΣτΕ του δεύτερου κατά του πρώτου μειοδότη, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να βρίσκεται στον αέρα.

Η ΔEΗ, όμως, επιδιώκει την ταχύτατη αξιοποίηση των έξυπνων μετρητών καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί τεράστια κόστη, όπως αυτό της καταμέτρησης και της απώλειας ενέργειας από το δίκτυο διανομής, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν στην επιχείρηση και τη δυνατότητα αναμόρφωσης των τιμολογίων. Θα έχει τη δυνατότητα της δημιουργίας κλίμακας τιμών ανά προφίλ καταναλωτή με διαφορετικές χρεώσεις ακόμη κι εντός του 24ώρου, τη συρρίκνωση των εξόδων αποκοπής αλλά ακόμη και τη διαμόρφωση πολιτικής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα σενάρια που εξετάζει η μητρική εταιρία του ΔΕΔΔΗΕ είναι η ακύρωση του τρέχοντος διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξή του σε λιγότερες πόλεις, ίσως δύο με τρεις. Σε ό,τι αφορά την εγκατάστασή τους μελετά και το σχέδιο της κατάτμησης της επικράτειας σε πέντε ή περισσότερες περιφέρειες, ώστε το έργο να εκτελεστεί ταχύτερα. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλείσει και πιθανότητες μονοπωλιακής η ολιγοπωλιακής αγοράς.

Τα δίκτυα διανομής παίζουν τεράστιο ρόλο στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές να μπορούν μέσω των έξυπνων μετρητών να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές.

Η δημόσια εταιρία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για εναλλακτικές δραστηριότητες, επιδιώκει την αξιοποίησή τους σε μία προσπάθεια άντλησης πρόσθετων εσόδων, πέραν δηλαδή της παραγωγής και προμήθειας ρεύματος.

Έξοδος στις αγορές

Εξάλλου, η διοίκηση της ΔEΗ δεν αποκλείει την έξοδό της στις αγορές δανεισμού ακόμη κι εντός του έτους. Μετά την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου του δανεισμού της ύψους 1,3 δισ. ευρώ, μελετά τα επόμενα βήματα για την πρόσβασή της σε πηγές πίστωσης. Ίσως ακόμη και με την έκδοση ομολόγου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό οικονομικό περιβάλλον, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v