Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανάκης: Ανεβασμένες επιδόσεις στο πεντάμηνο

Τι δήλωσαν ο πρόεδρος και η διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Η μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου, η αγορά ιδίων μετοχών και η πορεία του πρώτου φετινού πενταμήνου.

Κανάκης: Ανεβασμένες επιδόσεις στο πεντάμηνο

«Η εταιρεία δεν φοβάται την κρίση και μάλιστα εντείνει τις προσπάθειές της έτσι ώστε να βγει ενισχυμένη από αυτή» δήλωσε στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της φερώνυμης εισηγμένης η διευθύνουσα σύμβουλός της Έλφη Κανάκη, συμπληρώνοντας πως το 2017 ήταν η πέμπτη χρονιά συνεχόμενης ανοδικής κερδοφορίας και πως τα περυσινά κέρδη ήταν υψηλότερα από τα αντίστοιχα (προ κρίσης) του 2009.

Βέβαια, το θέμα που ξεχώρισε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ήταν η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,08 ευρώ πέρυσι), με τον πρόεδρο της εισηγμένης Στέλιο Κανάκη να υποστηρίζει πως για την πολύ μεγαλύτερη αυτή επιστροφή κεφαλαίου συνέβαλε το γενικότερο κλίμα και περισσότερο η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, με την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και την αύξηση των διαθεσίμων της (η εισηγμένη έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις).

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών, με τη διοίκηση της εταιρείας να ευελπιστεί πως η καλή πορεία θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους. Ειδικότερα παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν θετικά είναι η κάποια ανάκαμψη της οικονομίας (π.χ. +2,3% στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου), η αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος, αλλά και η συνεχιζόμενη ενίσχυση-διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας.

Ειδικότερα στο εξωτερικό, πολύ καλή είναι η μέχρι τώρα πορεία στην Κύπρο, αρκετά καλή στη Βουλγαρία, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες περαιτέρω διείσδυσης και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές, αβέβαιο και γεμάτο από προκλήσεις, μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2018 είναι η διατήρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, η ενίσχυση της παρουσίας σε νέες εκτός Ελλάδας αγορές, η επιλεκτική διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, η διαρκής αναβάθμιση υποδομών-εξοπλισμού, καθώς και η επιμόρφωση-εκπαίδευση προσωπικού και επαγγελματιών της αγοράς.

Επίσης, η χθεσινή γενική συνέλευση ψήφισε τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών για την επόμενη διετία (έως το 10% του συνόλου των τίτλων, σε εύρος τιμών από 2 έως 5 ευρώ).

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε:

• Οι βασικοί μέτοχοι (κατέχουν το 80%) δεν έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα το ενδεχόμενο να περιορίσουν το ποσοστό τους, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά και η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ΧΑ.

Δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ. «Το χρηματιστήριο αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για όσες επιχειρήσεις έχουν σωστή κουλτούρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στέλιος Κανάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v