Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερρίκος Ντυνάν: Πωλείται με ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια

Επιβράδυνε το 2017 ο ρυθμός βελτίωσης σε EBITDA και καθαρά αποτελέσματα, λόγω αύξησης στα κόστη. Στα 19,5 εκατ. ευρώ η αρνητική καθαρή θέση. Εξετάζεται ο «αποδοτικότερος τρόπος ενίσχυσης των κεφαλαίων», σε συνεργασία με την Πειραιώς.

Ερρίκος Ντυνάν: Πωλείται με ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια

Με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2017 το Ερρίκος Ντυνάν, ο διαγωνισμός για την πώληση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ώρα που η PriceWaterhouseCoopers, ως σύμβουλος πώλησης, διερευνά το ενδιαφέρον επενδυτών για το νοσοκομείο και ετοιμάζει συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs), οι οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης δείχνουν επιβράδυνση στον ρυθμό βελτίωσης των λειτουργικών κερδών. Αποτέλεσμα που εξηγεί, πιθανώς, τις αλλαγές, οι οποίες επήλθαν τόσο στη διοίκηση όσο και στο πενταετές business plan.

Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε πέρυσι σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση στο κόστος υπηρεσιών κατά 3 εκατ. ευρώ και στα έξοδα διοίκησης κατά 1 εκατ. ευρώ.

Έτσι, οι ζημίες εκμετάλλευσης διευρύνθηκαν, φθάνοντας στα 15,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, σημειώνει ότι «αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη "νεκρού σημείου"».

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 9,6 εκατ. ευρώ το 2016 (βελτίωση κατά 28%).

Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,8 εκατ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20%, θα ήταν όμως μεγαλύτερες, αν δεν είχε αναγνωρισθεί αναβαλλόμενος φόρος 5,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, «η σταθερή βελτίωση των μεγεθών καθώς και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, βάσει του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, επέτρεψαν την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης».

Η εμφάνιση νέων ζημιών διεύρυνε περαιτέρω την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας (Ημιθέα) που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια έφθασαν στα 19,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 48 του Κ.Ν.2190/1920.

Η διοίκηση της Ημιθέα, σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο, Τράπεζα Πειραιώς, εξετάζει τον αποδοτικότερο τρόπο ενίσχυσης των κεφαλαίων όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς από το 2015 ως το τέλος του 2017 έχει κεφαλαιοποιήσει απαιτήσεις 81,6 εκατ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2017, μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ημιθέα μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο, με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 78 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, προκειμένου να επιλύσει μακροχρόνιες απαιτήσεις του προσωπικού που αφορούσαν την προ Ημιθέα περίοδο, και συνυπολογίζοντας προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν στις αρχές του 2018, έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη συναινετική επίλυση του θέματος. Στη χρήση 2017, αφού έλαβε υπόψη και τη γνώμη της νομικής υπηρεσίας, αναγνώρισε πρόβλεψη για επίδικες υποθέσεις ύψους 4.1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v