Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλαστρον: Αυξημένες πωλήσεις με μειωμένα περιθώρια στο πεντάμηνο

Τι δήλωσε ο CEO της εισηγμένης κ. Αθανάσιος Καλπίνης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η πορεία της εσωτερικής αγοράς, η άνοδος των εξαγωγών και οι εξελίξεις στα μέτωπα των ακινήτων και των επενδύσεων.

Έλαστρον: Αυξημένες πωλήσεις με μειωμένα περιθώρια στο πεντάμηνο

Αύξηση πωλήσεων 20% σε όγκο και 27% σε αξία σημείωσε κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο η Έλαστρον, βασιζόμενη κυρίως στις εκτός Ελλάδας πωλήσεις της, που έφτασαν να κυμαίνονται πάνω από το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η αύξηση ωστόσο των πωλήσεων συνοδεύεται από μειωμένο περιθώριο EBITDA σε σχέση με πέρυσι, καθώς:

α) Η άνοδος της διεθνούς τιμής του χάλυβα συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους.

β) Οι εξαγωγές γίνονται συχνά με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ωστόσο από την άλλη πλευρά η μέση περίοδος αποπληρωμής τους είναι πολύ μικρότερη.

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα Έλαστρoν κ. Αθανάσιος Καλπίνης, συμπληρώνοντας: «Δραστηριοποιούμαστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό εγχώριο περιβάλλον, με εταιρείες που συχνά δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Ελπίζουμε πως με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τράπεζες, θα εξυγιανθεί η αγορά. Πάντως, οι τρέχουσες τιμές πώλησης στην ελληνική αγορά δεν αφήνουν περιθώρια για σημαντικά κέρδη, ωστόσο αισιοδοξούμε πως σε βάθος δύο ή τριών ετών αυτό θα αλλάξει».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Έλαστρoν έδωσε έμφαση στις εξαγωγές: «Σήμερα αποτελούν πάνω από το 30% των συνολικών πωλήσεων και θέλουμε σε βάθος χρόνου να ξεπεράσουν το 40%. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας επένδυσης της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο CEO της εισηγμένης.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διαγραφή 10.677 ιδίων μετοχών (μέσο κόστος κτήσης τους το 0,6582 ευρώ), με αποτέλεσμα το σύνολο των τίτλων της εταιρείας να υποχωρήσει στα 18.410.839.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, σημείωσε:

• Η εταιρεία έχει κάνει μέσα στα χρόνια της κρίσης όλες τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, διαθέτοντας πολύ καλά εφόδια για να προχωρήσει μπροστά.

• Στο σύνολο της αγοράς, τα δημόσια έργα έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο καλή πορεία έχουν τα ιδιωτικά έργα σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Η Έλαστρoν προσδοκά οφέλη από την εκκίνηση μεγάλων επενδυτικών έργων όπως αυτά του Ελληνικού, του Θριασίου και των σιδηροδρόμων. Πολύ θετικό θα είναι για την εισηγμένη να επιλυθούν τα θέματα των ναυπηγείων, καθώς στον σχετικό τομέα διέθετε παραδοσιακά υψηλά μερίδια αγοράς.

• Μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση του δανεισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη πτώση του μέσου επιτοκίου επιβάρυνσης.

• Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της εισηγμένης σε Σκαραμαγκά και Θεσσαλονίκη, θα εξετασθεί τελικά αν θα πουληθούν ή εναλλακτικά αν θα χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους. Στον τομέα αυτό, ίσως να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Τα Θερμοκήπια Θράκης (συμμετοχή της Έλαστρoν στο 49,9%) δρομολογούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η αύξηση του μεγέθους διευκολύνει τις εξαγωγικές της προσπάθειες, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στο πώς θα μπορέσει να αυξηθεί η παραγωγή στην ήδη καλλιεργούμενη έκταση (βελτίωση αποδοτικότητας).

• Μια επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες θα έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα για την Έλαστρoν. Στα πλεονεκτήματα είναι η μείωση του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες (όπως Τουρκία και FYROM), οι μικρότερες διακυμάνσεις στις τιμές του μετάλλου, γεγονός που θα περιορίσει τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και η πιθανή εξάλειψη μικρών εμπόρων-εισαγωγέων που ανταγωνίζονται την εταιρεία. Από την άλλη πλευρά όμως, οι πηγές των πρώτων υλών θα είναι λιγότερες, (με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος απόκτησής τους), οπότε οι ελληνικές εταιρείες θα κληθούν να μειώσουν τις άλλες λειτουργικές τους δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v