Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκηνές μυστηρίου» στην Αφοί Κορδέλλου

Παραιτήθηκαν τα τέσσερα από τα επτά μέλη του ΔΣ, με δομικές ενδοοικογενειακές ανακατατάξεις που δεν φαίνεται να έγιναν σε κλίμα συναίνεσης. Προσπάθειες για δημιουργία «διαύλων επικοινωνίας» μέχρι την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

«Σκηνές μυστηρίου» στην Αφοί Κορδέλλου

Τη μεγάλη έκπληξη των μετόχων μειοψηφίας της εισηγμένης, αλλά και παραγόντων της αγοράς εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας Αφοί Κορδέλλου, σύμφωνα με την οποία παραιτούνται ταυτόχρονα τέσσερα (από τα επτά…) μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και η επί σειρά ετών πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος κα Ελένη Κορδέλλου.

Ειδικότερα, η Ελένη Κορδέλλου (κόρη του εκλιπόντος φέτος Βασιλείου Κορδέλλου), που κατέχει κάτι περισσότερο από το 30% των μετοχών της εισηγμένης, «αντικαθίσταται» από τις δύο πρώτες εξαδέλφες της, η μία εκ των οποίων (Αγγελική Κορδέλλου του Κωνσταντίνου) λαμβάνει τη θέση της προέδρου και η δεύτερη (Μαργαρίτα Κορδέλλου του Αντωνίου) της διευθύνουσας συμβούλου. Οι δύο τελευταίες ελέγχουν αθροιστικά οριακά πάνω από το 50% της εταιρείας και μετείχαν ήδη ως εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η αρχική έκπληξη των μετόχων μειοψηφίας και της αγοράς εντάθηκε στη συνέχεια, για δύο ακόμη λόγους:

Πρώτον, γιατί η θητεία του μέχρι προχθές διοικητικού συμβουλίου ήταν τριετής και εξέπνεε την ημερομηνία της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του 2019, δηλαδή περίπου σε 12 έως 15 μήνες από σήμερα.

Και δεύτερον, όταν στην αγορά διέρρευσαν πληροφορίες (που απομένει να επαληθευθούν, ωστόσο το ύφος της ανακοίνωσης φαίνεται να τις επιβεβαιώνει) ότι οι παραπάνω «ενδοοικογενειακές» αλλαγές ούτε συμφωνημένες ήταν, ούτε σε κλίμα συναίνεσης έγιναν. Έτσι, από τα επτά μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν τα τέσσερα και στα τρία που παρέμειναν συμπεριλαμβάνονται οι κυρίες Αγγελική και Μαργαρίτα Κορδέλλου.

Επιπρόσθετα, η «άσκηση» γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αν συνεκτιμηθεί πως ο επί σειρά ετών εμπορικός διευθυντής της εισηγμένης εταιρείας Γεράσιμος Κορκόντζελος είναι σύζυγος της απερχόμενης προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου κας Ελένης Κορδέλλου.

Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, εκτιμάται πως σύντομα θα επιχειρηθεί να υπάρξουν «δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου (ή έστω στην πρώτη επαναληπτική, αν αυτή αναβληθεί μετά από σχετικό αίτημα μετόχου που κατέχει άνω του 5%) να υπάρξει συμβιβαστική λύση και να μη δοθεί συνέχεια σε μια ενδοοικογενειακή κόντρα που ενδεχομένως να επηρεάσει και την «επόμενη μέρα» της εταιρείας.

Η Αφοί Κορδέλλου δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα, ενός κλάδου που επλήγη όσο λίγοι από την πολυετή οικονομική κρίση (άλλες εταιρείες του κλάδου έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια).

Παρ' όλα αυτά, κατά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα και μάλιστα πέρυσι είχε προχωρήσει σε χρηματική διανομή 0,01 ευρώ ανά μετοχή, ενώ 0,005 ευρώ ανά τεμάχιο δρομολογούσε να μοιράσει και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v