Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Παράταση ενός έτους στις εκπτώσεις για τη βιομηχανία

Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει τις εκπτώσεις έως και 12% στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης. Σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Βελτιωμένα μεγέθη χάρη στην υδροηλεκτρική παραγωγή.

ΔΕΗ: Παράταση ενός έτους στις εκπτώσεις για τη βιομηχανία

Νέα οικονομική ανάσα για ένα χρόνο στις περίπου 30 ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση αναμένεται να δώσει η ΔΕΗ, με εκπτώσεις όγκου ισχύος και ενέργειας που φτάνουν κλιμακωτά μέχρι και 12%.

Τη σχετική απόφαση καλούνται να πάρουν αύριο οι μέτοχοι στη διάρκεια της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκαλέσει η εταιρία. Πέραν αυτού του θέματος, η επιχείρηση θα ζητήσει και την έγκρισή τους για την απόσχιση των δύο λιγνιτικών κλάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης των συγκεκριμένων σταθμών που αντιπροσωπεύουν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.

Πριν από αυτές τις αποφάσεις, όμως, σήμερα εκτός απρόοπτου η εταιρία θα ανακοινώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Όπως εκτιμούν πηγές, αυτά αναμένεται να είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, εξαιτίας της αυξημένης υδροηλεκτρικής παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των δαπανών ενέργειας της επιχείρησης.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιείται αύριο Τρίτη 26 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλείται να εγκρίνει τις έξι κλίμακες εκπτώσεων όγκου επί των ανταγωνιστικών χρεώσεων ισχύος και ενέργειας.

Η διοίκηση της εταιρείας προτείνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 για εκείνους που καταναλώνουν ετησίως ενέργεια έως 10 Γιγαβατώρες, 0%. Για καταναλώσεις άνω των 10 και μέχρι και 50 GWh, έκπτωση 4%, από 50 μέχρι και 200 GWh, 6%, άνω των 200 έως και 400 GWh έκπτωση 8%, για τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν άνω των 400 έως 700 GWh έκπτωση 10% και για εκείνες της κλίμακας άνω των 700 έως και 1.000 Γιγαβατώρες, έκπτωση 12%. Για τους πελάτες με ετήσια κατανάλωση άνω των 1.000 GWh, η διοίκηση της επιχείρησης θα ζητήσει από τους μετόχους εξουσιοδότηση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Οι προαναφερόμενες εκπτώσεις είναι ίδιες με εκείνες που ίσχυαν τη διετία 2016-2017 και παρατάθηκαν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2018. Από τότε έως και σήμερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση δεν έχουν εκπτώσεις. Η αυριανή απόφαση των μετόχων θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου του 2018.

Παράλληλα, αμετάβλητοι παραμένουν οι τιμοκατάλογοι ανταγωνιστικών χρεώσεων και οι οποίοι, με πρόσφατη απόφαση της εταιρίας, θα συνεχίσουν να τρέχουν μέχρι και το τέλος της χρονιάς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v