Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πονοκέφαλος από 600.000 οφειλέτες-φαντομάδες…

Φέσι 800 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις που πτώχευσαν ή άλλαξαν ΑΦΜ και καταναλωτές οι οποίοι άλλαξαν πάροχο. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν αποκλείει τιτλοποίηση των χρεών. Νέο κυνηγητό οφειλετών. Τι θα γίνει με την έκπτωση 15% στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΔΕΗ: Πονοκέφαλος από 600.000 οφειλέτες-φαντομάδες…

Σε νέο κυνηγητό ληξιπρόθεσμων οφειλετών επιδίδεται η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη χορήγηση της έκπτωσης 15% στους καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πονοκέφαλος για την εταιρία είναι περίπου 600.000 με απλήρωτους λογαριασμούς της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρίες που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή καταστηματάρχες που έπαυσαν τη δραστηριότητά τους, μικροί επιχειρηματίες οι οποίοι άλλαξαν ΑΦΜ για να αποφύγουν την πληρωμή χρεών αλλά και για καταναλωτές που κατέφυγαν σε άλλον πάροχο. Ο αριθμός αυτός των καταναλωτών έχει αυξηθεί.

Τα παραπάνω στοιχεία έκανε γνωστά στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΔEH Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε τα χρέη της κατηγορίας των προαναφερόμενων οφειλετών -λέγονται «τελικοί πελάτες»- να τιτλοποιηθούν, προκειμένου η επιχείρηση να εισπράξει χρήματα έστω κι έναντι αυτών των ποσών. Σχετική μελέτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, επεξεργάζεται η κοινοπραξία της Qualco, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την πορεία της εισπραξιμότητας, αναγγέλλοντας χθες και νέα εκστρατεία της ίδιας της κοινοπραξίας για την ανάκτηση οφειλών από εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της επιχείρησης.

Ο ίδιος, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε και για την τύχη της έκπτωσης συνέπειας του 15%, τη συνέδεσε με την πορεία της εισπραξιμότητας, αν και πρόσθεσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων και συνεπώς δεν θα τεθεί ζήτημα κατάργησης της έκπτωσης».

Στήριξη του λιγνίτη

Ο πρόεδρος της ΔEH, πάντα στο περιθώριο της χθεσινής συνέλευσης, μίλησε και για τις λιγνιτικές μονάδες, που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης.

Όπως σημείωσε, αυτό που προέχει είναι η κυβέρνηση και η Κομισιόν να εκφράσουν εμπράκτως τη στήριξή τους στη λιγνιτική παραγωγή. Θύμισε τόσο τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη όσο και την αναφορά της Ευρ. Επιτροπής στο θέμα των μέτρων που ελήφθησαν για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Υπενθυμίζεται ότι η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού αναγνώριζε στο κείμενό της τη σημασία που έχει η λιγνιτική παραγωγή για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτάκης, ευθέως, είπε πως και οι μονάδες λιγνίτη θα πρέπει να υπαχθούν στον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος. Πρόκειται για τα λεγόμενα ΑΔΙ, αποζημιώσεις που δίνονται στις μονάδες για την επάρκεια και ευστάθεια που παρέχουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το θέμα των μηχανισμών αποζημίωσης ισχύος βρίσκεται σε διαβούλευση στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι πρότινος η ΔEH στρεφόταν εναντίον των ΑΔΙ που εισέπρατταν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος, θέλοντας να δείξει τη σημασία που έχει ο λιγνίτης για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, στα χρόνια της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια, τόνισε το πρόβλημα που θα υπάρχει με την παύση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και της Καρδιάς. Επανέφερε το θέμα της ανάγκης παράτασης των ωρών λειτουργίας από τις 18.000 στις 32.000 ετησίως, ώστε να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και το 2021. Αν δεν δοθεί η παράταση, τότε το 2019 θα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους.

Κατά τον ίδιο, στην αίτηση που έχει υποβάλει η ΔEH θα πρέπει να παρέμβει και η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. και να μην επιλαμβάνεται του θέματος μόνο η γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v