Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στις πρώτες μέρες Ιουλίου η short list των επενδυτών

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει στις 2 με 3 Ιουλίου τα ονόματα των σχημάτων που θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Σενάρια και για είσοδο νέων επενδυτών στον δεύτερο γύρο. Κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα.

ΕΛΠΕ: Στις πρώτες μέρες Ιουλίου η short list των επενδυτών

Την ερχόμενη Δευτέρα 2 ή Τρίτη 3 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της short list των υποψήφιων επενδυτών για την τελική φάση της διεκδίκησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν ως προς τον αριθμό και τα ονόματα των σχημάτων που θα περάσουν στον επόμενο γύρο του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ μέχρι σήμερα ή αύριο εκτιμάται ότι οι αρμόδιοι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης θα καταλήξουν στις εισηγήσεις τους.

Πηγές θέλουν, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ως προς το ποιες εταιρίες θα αναμετρηθούν για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. Βέβαια υπάρχουν και τα σενάρια που θέλουν και την εμφάνιση ενός ή περισσότερων επενδυτών οι οποίοι θα μπορούν να συμπράξουν με κάποιο από τα σχήματα που θα περάσουν στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, λένε παράγοντες που παρακολουθούν τον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχήματα που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι:

· Alrai Group Holdings Limited

· Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)

· Gupta Family Group Alliance

· Glencore Energy UK LTD

· Vitol Holding B.V.

Κανονικά τα επενδυτικά πλάνα

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ ανεξάρτητα από την έκβαση του διαγωνισμού συνεχίζει κανονικά τα επενδυτικά της πλάνα αλλά και όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία των εταιριών του ομίλου.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε χθες, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης δανεισμού της, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο όφελος, λόγω των βελτιωμένων όρων που πέτυχε, εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 20 εκατ. ευρώ.

Οι κύριες προτεραιότητες για τα επόμενα δύο χρόνια της εταιρίας είναι στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Εντός του 2019 θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο «οικόπεδο» του Πατραϊκού Κόλπου αλλά και να προχωρήσει τις ερευνητικές διαδικασίες και σε άλλες ώριμες περιοχές.

Ο άλλος κλάδος επενδυτικής προτεραιότητας είναι οι ΑΠΕ. Η απόφαση έχει ληφθεί, με την εταιρία να προχωρά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των 100 MW, που διαθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v