Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Επισφραγίζεται το deal με Shell

Σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ εγκρίνει τη συμφωνία απόκτησης του 49% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Στα 150 εκατ. ευρώ το deal. Ξεκλειδώνει η αποκρατικοποίηση. Η προίκα των ταμειακών διαθεσίμων στα 300 εκατ. ευρώ.

ΔΕΠΑ: Επισφραγίζεται το deal με Shell

Ξεκλειδώνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της επισφραγίζει το deal με τη Shell για την εξαγορά των μεριδίων της πολυεθνικής στις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για την απόκτηση του 49% της ΕΠΑ Αττικής ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ και για το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΔΑ Αττικής στα 111 εκατ. ευρώ. Συνολικά το τίμημα εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ είχε εισπράξει 57 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού του μερίσματος) από την πώληση του 51% που είχε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Το μερίδιό της, ως γνωστόν, απέκτησε η Eni.

Με την ολοκλήρωση κι αυτής της συναλλαγής ανοίγει πλέον ο δρόμος για το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αφού πρώτα αποσχιστούν τα δίκτυα για να δημιουργηθεί η «ΔΕΠΑ Υποδομές» και η «ΔΕΠΑ Εμπορίας». Σημειωτέον ότι μέτοχοι της επιχείρησης είναι με ποσοστό 65% το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ με 35%.

Το σχέδιο από πλευράς δημοσίου είναι η πώληση μεριδίου του 50% συν μία μετοχή της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και η πώληση του 14% στη «ΔΕΠΑ Υποδομές». Η διαγωνιστική διαδικασία της εμπορίας θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και θα ακολουθήσει εκείνη των υποδομών.

Η «προίκα»

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος της δημόσιας επιχείρησης έχει αναρτήσει και τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2017, σύμφωνα με τα οποία (συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ΔΕΣΦΑ και των συμμετοχών του στις ΕΠΑ και ΕΔΑ αλλά και λοιπές εταιρείες) παρουσίασε αυξημένο κατά 29% κύκλο εργασιών 1,142 δισ. ευρώ έναντι 885,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, στα 129,8 εκατ. ευρώ από 130,7 εκατ. ευρώ το 2016.

Σε επίπεδο εταιρίας, η ΔΕΠΑ παρουσίασε πωλήσεις 1,08 δισ. ευρώ από 861,9 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 26%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα στα 65,4 από 125,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 60,6 από 105,7 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, τα οποία εκτοξεύτηκαν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από 175,1 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων η ΔΕΠΑ θα διανείμει στους μετόχους (Δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ) και μερίσματα συνολικού ύψους 65,7 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Πιο συγκεκριμένα, ποσό 20,2 εκατ. ευρώ είναι η διανομή πρώτου μερίσματος και 45,5 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v