Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ψιλά γράμματα του ντιλ HIG-Aldemar

Τα πώς και τα γιατί της συμφωνίας εξαγοράς των δύο ξενοδοχείων της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε»  της Ρόδου από τη HIG. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Τα νέα projects της Aldemar, που πυροδοτούν σενάρια για νέα ντιλ.

Τα ψιλά γράμματα του ντιλ HIG-Aldemar

Οι επίσημες ανακοινώσεις απομένουν, προκειμένου να επισημοποιηθεί και τυπικά η εξαγορά από το επενδυτικό fund HIG της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε», συμφερόντων του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar και του επιχειρηματία Μ. Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτριας των ξενοδοχείων Armilia Mare και Paradise Village της Ρόδου.

Πηγές που παρακολουθούσαν στενά τις διεργασίες εξεύρεσης υποψήφιων αγοραστών αλλά και τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας κάνουν λόγο για μια πολύπλοκη συμφωνία. Αναπόφευκτα, όπως εξηγούν, προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των οφειλών της αλλά και των σχέσεων που είχαν διαμορφωθεί μεταξύ των δύο μετόχων (όμιλος Aldemar, Μ. Παπαδόπουλος).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τελική συμφωνία προβλέπει πως η εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε» (ΤΕΝ) μεταβιβάζεται μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο επενδυτικό fund HIG. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία μεταβίβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα έχει ως αποτέλεσμα η HIG να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας (100%) καθώς οι δύο σημερινοί της μέτοχοι (όμιλος Aldemar, Μ. Παπαδόπουλος) φέρονται να  αποχωρούν πλήρως από τη μετοχική της σύνθεση.

Ταυτόχρονα η Aldemar θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες μέσω συμβολαίου διαχείρισης μεγάλης διάρκειας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία τουλάχιστον 10ετούς διάρκειας.

Το ύψος του ντιλ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής. Επενδυτικοί κύκλοι, ωστόσο, το τοποθετούν στην περιοχή άνω των 55 εκατ. ευρώ. Συνδέουν, μάλιστα, το ύψος του τιμήματος με το 10πλάσιο του EBITDA  της εταιρείας, το οποίο υπολογίζεται στην περιοχή των 4,9-5,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξηγούν οι ίδιες πηγές, το τίμημα θα έπρεπε να υπερκαλύπτει τις συνολικές οφειλές της εταιρείας, οι οποίες ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ και κατ’ άλλες πληροφορίες έφθαναν τα 55 εκατ. ευρώ.

Ο «σκληρός πυρήνας» των οφειλών της ΤΕΝ φέρεται να αφορούσε τραπεζικό δανεισμό ύψους 27 εκατ. ευρώ αλλά και οφειλή της εταιρείας προς έναν από τους μετόχους της (όμιλος Aldemar), ύψους άνω των 13 εκατ. ευρώ. Οφειλή η οποία φέρεται να δημιουργήθηκε όταν η Aldemar κατέβαλε εξ ολοκλήρου τις δαπάνες απαραίτητων έργων ανακαίνισης των μονάδων αλλά και αποπληρωμής δόσεων των δανείων της στη βασική πιστώτρια τράπεζα Eurobank.

Το δάνειο, άλλωστε, φαίνεται πως αποτέλεσε τον καταλύτη για την αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΤΕΝ. Επενδυτικοί κύκλοι του Λονδίνου εξηγούν πως η πλευρά της Eurobank αποφάσισε να μη δεχτεί να διαιωνίζεται το ιδιότυπο καθεστώς που είχε διαμορφωθεί στην εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο τις δόσεις του δανείου κατέβαλε μόνο ο ένας εκ των δύο μετόχων (Aldemar). Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η τράπεζα κάλεσε τους δύο μετόχους να βρουν από κοινού λύση, ώστε να μπαίνουν χρήματα στην εταιρεία και από τις δύο πλευρές  ή να συναινέσουν στην πώλησή της.

Η αλλαγή σκυτάλης στην ιδιοκτησία της ΤΕΝ (και των δύο ξενοδοχείων που ελέγχει) δρομολογήθηκε, ουσιαστικά, τον περασμένο Φεβρουάριο (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Πηγή της επενδυτικής αγοράς του Λονδίνου ανέφερε στο Euro2day.gr πως από την αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών προέκυψαν κατ’ αρχάς 11 «μνηστήρες». Στην τελική φάση της διαδικασίας, ωστόσο, η νικήτρια HIG αναδείχθηκε από μια short list η οποία  περιλάμβανε πέντε ισχυρά σχήματα.

Η HIG φέρεται να είχε αποκτήσει εξαρχής πλεονέκτημα, έχοντας εξασφαλίσει από τη βασική πιστώτρια Eurobank προέγκριση για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ΤΕΝ με ευνοϊκότερους όρους.

Η τελική φάση της διαδικασίας επιλογής αγοραστή επεφύλασσε και μια ηχηρή υποψηφιότητα-έκπληξη όπως μεταφέρουν τραπεζικές πηγές. Αφορούσε κοινή πρόταση εξαγοράς που φέρονται να κατέθεσαν οι Morgan Stanley και Rothschild.

Το ντιλ πώλησης της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε» πυροδότησε εκ νέου σενάρια που έκαναν λόγο για συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της HIG (υπό διαχείριση κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων) με τον ξενοδοχειακό όμιλο Aldemar, συμφερόντων της οικογένειας του επιχειρηματία Ν. Αγγελόπουλου, πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Επενδυτικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, οι οποίοι συνδέονται με διεθνή funds που αναζητούν ελληνικά ξενοδοχειακά φιλέτα, επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Ερμηνεύοντας τη στάση της διοίκησης του ομίλου Aldemar, εκτιμούν πως δείχνει να προετοιμάζεται συστηματικά για τα επόμενα βήματά του, χωρίς ωστόσο να βιάζεται.

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες του ντιλ με τη HIG  για την εταιρεία ΤΕΝ, υποστηρίζουν πως η εν λόγω συμφωνία δεν αποτελεί, κατ’ αρχάς, προοίμιο ευρύτερης συνεργασίας HIG-Aldemar.

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, φέρονται να διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για μελλοντικά projects, χωρίς, ωστόσο, να έχει προκαθοριστεί οτιδήποτε. Όπως αναφέρουν επενδυτικές πηγές που φέρονται να έχουν συνομιλήσει με τον όμιλο Aldemar πρόσφατα, η οικογένεια Αγγελόπουλου εμφανίζεται να θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξή της στην Πελοπόννησο. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ηλεία με το συγκρότημα πέντε αστέρων Olympian Village. Όπως, όμως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει εξασφαλίσει ήδη 2 νέες άδειες για αντίστοιχα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ίδια περιοχή, ενώ διαθέτει ιδιόκτητη έκταση στην οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.

Αυτά είναι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα τρία projects με τα οποία ο όμιλος σκοπεύει να διαπραγματευτεί με ξένα funds συνεργασίες για την επόμενη φάση ανάπτυξής του.

Στο πλαίσιο αυτό, η HIG φέρεται να είναι βασικός συνομιλητής των μετόχων του ομίλου Aldemar αλλά όχι ο μόνος. Επενδυτικές πηγές εντός και εκτός Ελλάδας επισημαίνουν στο Euro2.gr πως το ενδιαφέρον που προσέλκυσε η περίπτωση της ΤΕΝ αποτελεί επαρκή ένδειξη για την ισχυρή διαπραγματευτική θέση που διατηρεί ο όμιλος. Ιδιαίτερα, όπως εξηγούν, «αν λάβει κανείς υπόψη του πως η ΤΕΝ δεν πουλήθηκε αντί πινακίου φακής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v