Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος χρηματοδότησης και νέες υπηρεσίες από τη Viva Wallet

Λαμβάνει άδεια ψηφιακής τράπεζας στη Βρετανία, ενώ ανακοίνωσε πανευρωπαϊκή υπηρεσία εκκαθάρισης συναλλαγών και αποδοχής πληρωμών με μηδενικό κόστος για τους εμπόρους.

Νέος γύρος χρηματοδότησης και νέες υπηρεσίες από τη Viva Wallet

Σε νέο γύρο χρηματοδότησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 προχωρά η Viva Wallet, προκειμένου να στηρίξει την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά την πρόσφατη επένδυση των 15 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε στην εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών η Deca Investments. Η Viva Wallet, στην οποία ήδη συμμετέχει και ο όμιλος Λάτση, προσέλαβε την Jefferies Financial Group ως σύμβουλο για την αναζήτηση επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο νέο γύρο χρηματοδότησης.

Η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο για την ευρωπαϊκή επέκταση και σειρά νέων υπηρεσιών που έχει ήδη αρχίσει να παρέχει ή θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet Χάρης Καρώνης είπε πως έχει ήδη κατατεθεί αίτηση, ώστε να λάβει άδεια ψηφιακής τράπεζας στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία καθώς είναι «η πιο απαιτητική, η πιο μεγάλη αγορά και όλοι οι ανταγωνιστές βρίσκονται εκεί». Εκτός από το Λονδίνο, η Viva Wallet διαθέτει υποκατάστημα και στις Βρυξέλλες και στο Βουκουρέστι, ενώ βρίσκεται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αν και η εταιρεία υπέστη βαρύ πλήγμα το 2015 με την επιβολή των capital controls, η στροφή προς τις επιχειρήσεις, κυρίως υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω τερματικών αποδοχής πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (POS), επέτρεψε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα που είναι μαραθώνιος, δεν είναι κατοστάρι, καθώς η Viva δεν είναι βεγγαλικό» υποστήριξε ο κ. Καρώνης.

Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία έχει παρουσία 18 ετών (ξεκίνησε από την ανάπτυξη τραπεζικού λογισμικού, επεκτάθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων -ticketing- και από το 2010 επικεντρώθηκε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές), «έχει μηδενικό δανεισμό και με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια. Θα αντλήσει ακόμα περισσότερα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Είναι διαφορετικά να σηκώνεις νέα κεφάλαια όταν έχεις χρήματα και διαφορετικά όταν δεν έχεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η Viva Wallet εκκαθάρισε περί τα 14,4 εκατ. συναλλαγές με κάρτες, ενώ φέτος προβλέπεται πως θα φτάσει τα 30 εκατ. συναλλαγές. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο έχει εκκαθαρίσει 11,5 εκατ. συναλλαγές λόγω της ευρωπαϊκής επέκτασης, το 10% εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό. Το 2017 είχε έσοδα 20,4 εκατ. ευρώ (από 15,7 εκατ. ευρώ το 2016) καθώς και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να αποδεικνύουμε πως αυτό που κάνουμε είναι κερδοφόρο» τόνισε η διοίκηση.

Η τεχνολογική υποδομή και τα νέα προϊόντα

Μοχλός της ευρωπαϊκής επέκτασης της Viva Wallet είναι η υποδομή που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι βασισμένη, σε όλες τις πτυχές της στο cloud, στην τεχνολογία της Microsoft. Πρόκειται για υποδομή που συνδέεται απευθείας με τα συστήματα καρτών όπως η Mastercard και η Visa, με την ελληνική εταιρεία να διαθέτει πλέον άδεια έκδοσης καρτών (χρεωστικών κ.λπ.) για ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, ελάχιστοι ανταγωνιστές (αρκετοί από τους οποίους δεν είναι άγνωστοι και στην ελληνική αγορά όπως η Revolute, η N26 κ.α.) βασίζονται σε δική τους τεχνολογική υποδομή. Ομως η Viva Wallet, «με την απευθείας διασύνδεση με τα συστήματα καρτών, έχει καλύτερη δομή κόστους και μπορεί να προσφέρει καλύτερο service στους πελάτες της». Ηδη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τράπεζες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την πλατφόρμα που ανέπτυξε η Viva Wallet.

Η τεχνολογική υποδομή επέτρεψε, όπως υποστήριξε η διοίκηση της Viva Wallet, να λειτουργεί πλέον ως διεθνής πάροχος υπηρεσιών πληρωμών. Εκτός από τις υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών, παρέχει και λογαριασμούς πληρωμών και ταυτόχρονα επιτρέπει στους πελάτες της να εκδίδουν και χρεωστικές εταιρικές κάρτες για τον επιχειρηματία και το προσωπικό μιας επιχείρησης. Στο επίκεντρο του μοντέλου που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία βρίσκεται ένας λογαριασμός πληρωμών ο οποίος συνδέεται με το POS, αλλά και με χρεωστικές κάρτες που μπορεί να εκδίδει ο ίδιος πελάτης. Στις 18 Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η άδεια που θα της επιτρέπει να εκδίδει λογαριασμούς IBAN στη Μεγάλη Βρετανία.

Από το φθινόπωρο, η εταιρεία θα αρχίσει να διαθέτει και τα νέα «έξυπνα» τερματικά POS που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android και παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως η υποστήριξη 24 διαφορετικών τύπων συναλλαγών (από Paypal μέχρι Alipay) και η δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού του εμπόρου ή ανάπτυξης εφαρμογών που καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες μιας επιχείρησης.

Για τις νέες χρεωστικές κάρτες (debit cards) η διοίκηση της Viva Wallet είπε πως θα απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε επαγγελματίες, Για τις επιχειρήσεις, θα παρέχονται δύο προϊόντα καρτών, που θα μπορούν να εκδοθούν σε λιγότερο από ένα λεπτό, η Viva Company Debit και οι Viva Employed Cards, που απευθύνονται στους υπαλλήλους. Οι συγκεκριμένες κάρτες μπορούν να συνδεθούν με ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικών εξόδων ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή η διοίκηση μιας εταιρείας την πορεία των εξόδων. Για τους ιδιώτες προωθείται επίσης νέα σειρά καρτών όπως η Viva Personal Card, που μπορεί να την αποκτήσει εύκολα κάποιος μέσα από τον Viva Wallet λογαριασμό του, κάρτες για οικογένεια, προϊόντα διατακτικών, σίτισης, αλλά και την Kid Debit Card για τα παιδιά.

Η διοίκηση της Viva Wallet είχε προ ημερών ανακοινώσει πως παρέχει πλέον εκκαθάριση συναλλαγών και αποδοχή πληρωμών με μηδενικό κόστος (acquiring fee) στους Ευρωπαίους εμπόρους. Πρόκειται για υπηρεσία που παρέχεται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση πως ο έμπορος θα καταθέτει τις εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στον λογαριασμό ΙΒΑΝ της Viva Wallet και θα πραγματοποιεί στη συνέχεια δαπάνες με τις κάρτες της ελληνικής εταιρείας. Το μοντέλο προβλέπει πως αρχικά η Viva Wallet λαμβάνει την προμήθεια η οποία μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό δαπανών που πραγματοποιεί ο έμπορος μέσω των καρτών της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v