Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοπελούζος: Επιστρέφει στην ενέργεια με λιγνιτικές της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τα σχέδια του ομίλου του Δημήτρη Κοπελούζου, μετά τα αεροδρόμια, για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Φέρνει Ευρωπαίο εταίρο για την εμπορία φυσικού αερίου. «Χτυπά» και τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ, συστήνοντας κοινοπραξία με τη CHN Energy.

Κοπελούζος: Επιστρέφει στην ενέργεια με λιγνιτικές της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εταίρο-έκπληξη από την Ευρώπη για την είσοδο στη ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα στο κομμάτι της εμπορίας φέρνει ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος παράλληλα με την κινεζική CHN Energy, φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει και τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Ο όμιλος Κοπελούζου, ως εισαγωγέας και μεταπωλητής ποσοτήτων 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου προερχόμενες από τη ρωσική Gazprom, θα επιδιώξει να μπει στο παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και για την ακρίβεια, στην εταιρία «ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Ως είθισται, ο μεγαλομέτοχος του ομίλου, για τέτοιες business δεν θα δοκιμάσει να μπει στην κούρσα της διεκδίκησης με δικές του αποκλειστικές δυνάμεις, αλλά θα παρουσιάσει και ξένο επενδυτή. Έτσι και χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με τον κινεζικό κολοσσό CHN Energy, κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν σημείωναν το ενδιαφέρον του ομίλου για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όταν το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό και αφού πρώτα προηγηθεί η νομοθετική διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο επιχειρήσεις. Οι ίδιες πηγές κοντά στον επιχειρηματία, που συμμετέχει επίσης στο κοινοπρακτικό σχήμα με τη γερμανική Fraport για τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων και βρίσκεται επιπλέον ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ελέγχουν το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίζουν ότι όταν ανοίξει ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, θα επιδιώξουν με «εταίρο από την Ευρώπη» να αποκτήσει την εμπορία. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό θα βρίσκονται οι συμβάσεις της δημόσιας επιχείρησης με τις Gazprom, Botas και Sonatrach αλλά και η ΕΠΑ Αττικής. Ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για τη «ΔΕΠΑ Υποδομές» όπως επίσης και μόνο για την ΕΠΑ Αττικής.

Ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας της εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου, DAMCO, με την CHN Energy για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Οι δύο επιχειρήσεις, με ποσοστά συμμετοχής στην κοινή εταιρία 25% και 75% αντίστοιχα, θα «χτυπήσουν» όλες τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα επίσης με στελέχη του ελληνικού ομίλου, δεν βλέπουν νόημα στη συνεργασία για τον διαγωνισμό της ΔEH με κάποια βιομηχανία, καθώς η τελευταία ενδιαφέρεται μόνο για την προμήθεια φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και όχι για την επένδυση στην παραγωγή.

Όπως και να 'χει ο όμιλος Κοπελούζου, με την κίνηση συνεργασίας με τη CHN Energy στον τομέα της ενέργειας, δείχνει ότι δεν ξεχνά τον συγκεκριμένο κλάδο που τον καθιέρωσε και μετά από ένα διάλειμμα με τις επενδύσεις στα αεροδρόμια, επιστρέφει στις δραστηριότητες που τον ανέδειξαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v