Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNL Capital: «Τράπεζα» μικρομεσαίων μπαίνει στο ΧΑ

Μετά από πολυετή προετοιμασία, η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών βρίσκεται ένα βήμα πριν από το ΧΑ. Τα σχέδια χρηματοδότησης υγιών μικρομεσαίων, με παράλληλη «γενναιόδωρη» μερισματική πολιτική.

CNL Capital: «Τράπεζα» μικρομεσαίων μπαίνει στο ΧΑ

Θέμα λίγου χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η δημόσια εγγραφή για την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας της CNL Capital (και η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της έως το τέλος του μήνα), της πρώτης Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Το ύψος της έκδοσης αναμένεται να υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εισηγμένης.

Ειδικότερα, η CNL Capital δραστηριοποιείται σήμερα στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας ομολογιακά τους δάνεια για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.

Η εταιρεία έχει διαγνώσει τη δυσκολία πρόσβασης πολλών υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και καλύπτει επιλεκτικά το συγκεκριμένο κενό, εξετάζοντας την υγεία των δανειζόμενων επιχειρήσεων και φροντίζοντας να υπάρχουν οι σχετικές εξασφαλίσεις, προκειμένου τα δάνεια τελικά να αποπληρωθούν ομαλά.

Στην τετραετή της ιστορία, η εταιρεία έχει επενδύσει σε 32 εταιρικά ομόλογα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ζήτημα επισφάλειας.

Η CNL Capital έχει 33 μετόχους, με μεγαλύτερους τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο (25%), την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (9,5%) και το Ίδρυμα Ωνάση (7,5%).

Στρατηγική ανάπτυξης

Σήμερα η εταιρεία ανακυκλώνει σε δάνεια το μετοχικό της κεφάλαιο ύψους 4 εκατ. ευρώ. Από τη δημόσια εγγραφή, θα προκύψει τουλάχιστον διπλασιασμός των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ το θεσμικό πλαίσιο των ΕΚΕΣ επιτρέπει τη λήψη έως και ισόποσου δανεισμού.

Αν και η εταιρεία θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μετοχικά σε μικρομεσαίες εταιρείες, αυτή δεν είναι μια πολιτική που θα προτίθεται να ακολουθήσει στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, υπάρχουν σαφή περιθώρια ανάπτυξης του αντικειμένου στην ελληνική αγορά και ιδίως σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος της χώρας έχει περιοριστεί, ενώ πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν το πώς θα διευρύνουν την παρουσία τους στην αγορά και το πώς θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Άλλωστε, τόσο η ΕΧΑΕ, όσο και τα μέλη του ΧΑ έχουν πολλές φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ του θεσμού των ΕΚΕΣ και του πόσο απαραίτητο είναι να χρηματοδοτούνται ομαλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ευνοϊκή φορολογία, στόχος το μέρισμα

Κάθε ΕΚΕΣ έχει μηδενικό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών και φορολογείται μόνο το 20% των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους. Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με φορολογία μερίσματος 15%, όπως στις άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της CNL Capital, στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών χαμηλού ρίσκου, που θα αποβλέπουν σε βάθος χρόνου στην είσπραξη ικανοποιητικών μερισματικών αποδόσεων.

Μάλιστα, θα αναζητηθούν τρόποι προκειμένου τα μερίσματα να μη διανέμονται μία αλλά τέσσερις φορές τον χρόνο. «Η δομή και η βεβαιότητα των χρηματορροών μας, το επιτρέπουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v