Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: O νέος CEO αποφασίζει για Εθνική Ασφαλιστική

Μετά τη Γενική Συνέλευση και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον Παύλο Μυλωνά, θα κριθεί η προσφορά της Gongbao και η τύχη του διαγωνισμού. Η έλλειψη εμπειρίας των Κινέζων, η ανησυχία μετά την υπόθεση FF Group και οι δυσκολίες του plan B.

ΕΤΕ: O νέος CEO αποφασίζει για Εθνική Ασφαλιστική

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ένα και πλέον μήνα μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως είναι γνωστό, η μοναδική δεσμευτική προσφορά που κατατέθηκε για τη μεγαλύτερη σε μερίδιο αγοράς ασφαλιστική εταιρεία της χώρας ήταν αυτή του κινεζικού ομίλου Gongbao. Παρότι η προσφορά έχει αξιολογηθεί από τους συμβούλους, η μεταβατική διοίκηση της τράπεζας θεώρησε ότι δεν πρέπει να δεσμεύσει, με τις αποφάσεις της, την επόμενη.

Ως εκ τούτου, η εισήγηση για την τύχη του διαγωνισμού θα είναι μία από τις πρώτες που θα κληθεί να διενεργήσει στο Δ.Σ. της τράπεζας ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, καθώς τα περιθώρια για την τράπεζα είναι ήδη ασφυκτικά, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος και πρέπει να αναζητηθεί ή να υλοποιηθεί εναλλακτική διαδικασία για τη διάθεση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Gongbao φέρεται να προσφέρει τίμημα της τάξης των 670 με 680 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας για διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της τράπεζας (bankassurance). Το γεγονός ότι -σημαντικό- μέρος του τιμήματος θα χρηματοδοτηθεί από σύναψη δανεισμού δεν αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, πρόβλημα καθώς η Gongbao δεσμεύεται ότι ο δανεισμός θα βαρύνει την ίδια και δεν θα περάσει, ούτε εν μέρει, στην ασφαλιστική.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη εμπειρίας της Gongbao στην ασφαλιστική βιομηχανία, η μη ύπαρξη άλλων θυγατρικών του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ε.Ε. και ο αρνητικός απόηχος που έχει δημιουργήσει η υπόθεση της FF Group, δημιουργούν προβληματισμό σε τράπεζα και αρχές.   

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου, μόλις μερικές ημέρες, δηλαδή, πριν «σκάσει» η υπόθεση FF Group, η Fosun μεταβίβασε στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, Felidate-Companhia de Seguros, που είναι θυγατρική της, το 10% της FF Group. H ζημία που ενέγραψε στις 30 Ιουνίου η De Seguros είναι σημαντική και θα καταστεί ακόμη μεγαλύτερη, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της αγοράς σε σχέση με την πραγματική κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου.  

Παρότι έχει διενεργηθεί προεργασία για το plan B, ήδη από τη διοίκηση Φραγκιαδάκη και το υφιστάμενο Δ.Σ., με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και αυτή της διεθνούς δημόσιας προσφοράς, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα διοίκηση.  

Η περίπτωση της δημόσιας προσφοράς δεν είναι, άλλωστε, απλή καθώς απαιτεί χρόνο και καλό κλίμα για να διατεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό σε ξένους και δευτερευόντως σε εγχώριους επενδυτές. Ακόμη και αν επιλεγεί η λύση της διάθεσης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου σε επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών, θα πρέπει να τρέξει νέα διαγωνιστική διαδικασία, με διενέργεια due diligence και κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Εν συνεχεία θα ανοίξει βιβλίο προσφορών για -ξένους- επενδυτές, με ελάχιστη τιμή διάθεσης αυτή στην οποία «μπίνταρε» ο βασικός επενδυτής.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v