Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Η κλήτευση της Glencore δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ

Δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων, η κλήτευση της Glencore από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστηρίζουν κύκλοι του ταμείου. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, προσθέτουν.

ΤΑΙΠΕΔ: Η κλήτευση της Glencore δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ σχολίαζαν ότι έγκριτοι νομικοί διαπιστώνουν ότι η κλήτευση της Glencore από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ και τη συμμετοχή της σε αυτόν. Επιπρόσθετα, οι όροι του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχουν διασφαλίσεις σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις, εφόσον συντρέξουν λόγοι. Ο όμιλος Glencore καθώς και η Vitol είναι οι δύο υποψήφιοι για το 50% συν μία μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στον διαγωνισμό που έχει αναλάβει να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αν και πωλητές είναι τόσο το Ταμείο όσο και ο όμιλος Λάτση.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου 2018, η Glencore plc ανακοίνωσε ότι της επιδόθηκε ένταλμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2018, για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά ζητήθηκαν για έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v