Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ektasis Development: Ειδικό εκκαθαριστή βάζουν οι τράπεζες

Αίτηση για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων κατέθεσαν προ ημερών οι τρεις πιστώτριες τράπεζες. Η προσπάθεια εξυγίανσης που απέτυχε και η επιστροφή της οικογένειας Ευθυμίου.

Ektasis Development: Ειδικό εκκαθαριστή βάζουν οι τράπεζες

Τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην Ektasis Development, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ακινήτων που κατέρρευσε σχεδόν προ δεκαετίας και από τότε αναζητείται χωρίς αποτέλεσμα φόρμουλα εξυγίανσης, ζητούν οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank και Alpha), με αίτηση που κατέθεσαν προ ημερών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν να ενταχθεί η Ektasis Development, που ελέγχεται από την οικογένεια Παν. Ευθυμίου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4307/2014 (άρθρα 68 κ.λπ.). Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 15 Οκτωβρίου.

Οι μέτοχοι της Ektasis, που εξακολουθεί να διαθέτει αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και ετήσια έσοδα περί τα πέντε εκατ. ευρώ από ενοίκια, είχαν πετύχει την ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης με βάση το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Αν και είχε δοθεί παράταση από το Πρωτοδικείο, αν και υπήρχαν φήμες περί «ζωηρού ενδιαφέροντος» από ξένα funds (όπως το βρετανικό Spinnaker), η διαδικασία δεν απέδωσε.

Παράλληλα, όμως, η οικογένεια Ευθυμίου είχε επανακάμψει στην αγορά ακινήτων και τους τελευταίους μήνες είχε εμφανιστεί ως υποψήφια για την απόκτηση αξιόλογων οικοπέδων στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σήμερα οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις κοντά στα 150 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2016 είχε παρουσιάσει κύκλο εργασιών 5 εκατ. ευρώ από ενοίκια, έναντι 5,8 εκατ. το 2015, αλλά και ζημίες 5 εκατ. ευρώ (το 2015 οι ζημίες είχαν φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ).

Όταν κατέρρευσε, το 2009, η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο 36 ακινήτων, η συνολική αξία των οποίων είχε αποτιμηθεί κοντά στα 330 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, είχε συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις 252 εκατ. ευρώ. Από τότε, αρκετά ακίνητα έχουν παραχωρηθεί με σημαντική μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, παραμένουν υψηλές, κοντά στα 110 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως υπάρχει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, αλλά και πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ζητούσαν σημαντικό «κούρεμα» δανεισμού. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συμβάλλει, πάντως, στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών για αξιόλογα ακίνητα, όπως δείχνουν και οι κινήσεις των τελευταίων μηνών, κυρίως στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον χώρο των κτιρίων γραφείων πρώτης κατηγορίας, όπου καταγράφεται περιορισμένη προσφορά σε σύγκριση με τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v